NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.01.2019
tekst
tekst

Gastro

SOČNO I BRZO Kako najbolje pripremiti pastrvu, brancin, oradu i sličnu ribu? Evo jednog malog trika

Foto: Zoran Stupar

Foto: Zoran Stupar

Komad folije mora biti dovoljno velik da se može preklopiti preko riba (jedne ili njih više) i potpuno zatvoriti sa svih strana

Osnovna ideja je da se riba peče u vlastitom soku.

Br. pregleda: 4506

Autor: Z.S.

Pastrva, orada, brancin, oslić... Sve su ovo ukusne ribe koje su relativno lako dostupne. No, mnogi ih izbjegavaju jer ne znaju kako ih najbolje pripremiti (osim na roštilju/gradelama) ili misle da za to nemaju vremena. Naš je savjet namijenjen upravo njima.

Ovakva riba bit će izuzetno ukusna i ostati sočna ako se pripremi umotana u
aluminijsku foliju. Sve što vam treba je očišćena cijela riba, aluminijska folija i nešto začina. Ribu začinite po volji. Primjerice, možete je posoliti, popapriti i dodati malo suhog bosiljka, a u utrobu joj staviti nasjeckani češnjak i svježi peršin.

Zatim se riba stavi na komad aluminijske folije koji nauljimo s malo maslinovog ulja. Komad folije mora biti dovoljno velik da se može preklopiti preko riba (jedne ili njih više) i potpuno zatvoriti sa svih strana. Prije nego foliju zatvorite, unutra možete ubaciti i polovicu limuna kojim ribu prethodno poškropite, još peršina, češnjak (kojeg ne morate ni guliti ako ga ne planirate jesti)... Već kako vam drago.

Osnovna ideja je da se riba peče u vlastitom soku i mirodijama kako bi ostala što sočnija i što bolje upila sve začine. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C dvadesetak minuta. Poslužite uz kuhano povrće (krumpir, blitvu, karfiol, brokulu i sl.). Cijeli ručak ne bi vam trebao oduzeti više od četrdesetak minuta. 

22.01.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014