NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.01.2019
tekst
tekst

Zanimljivosti

HRVATSKI VELIKAN Na današnji dan prije 112 godina Penkala je ušao u patentni ured i promijenio svijet

Foto: Wikimedia commons

Foto: Wikimedia commons

Jedan od najznačajnijih izumitelja s početka 20. stoljeća.

Br. pregleda: 1188

Autor: CroExpress

Na današnji dan prije 112 godina, 24. siječnja 1906., hrvatski izumitelj Eduard Slavoljub Penkala patentirao je prvu mehaničku olovku na svijetu.

Penkala je rođen 20. travnja 1871. godine u Liptovskom Mikulášu (Liptószentmiklós), u Mađarskoj (danas Slovačka). Poljsko-židovskog i nizozemskog je podrijetla. Jedan je od najznačajnijih izumitelja s početka 20. stoljeća.

Nakon mature 28. rujna 1892. i završetka studija na sveučilištima u Beču i Dresdenu, diplomirao je na Kraljevskoj visokoj tehničkoj školi u Dresdenu 25. ožujka 1898. i pisao doktorsku disertaciju s područja organske kemije. Već tada je Penkala govorio, čitao i pisao njemački, slovački, poljski, mađarski, a služio se i francuskim jezikom.

Tijekom studija pohađa satove violine gdje upoznaje svoju buduću suprugu, pijanisticu Emiliju Stoffregen s kojom će imati četvero djece. Nakon ženidbe izabrao je Zagreb kao prebivalište svoje obitelji i nastanio se na današnjem Trgu kralja Tomislava br. 17. Prihvatio je državnu službu i 14. lipnja 1904. položio službenu prisegu. S vremenom je svom imenu pridodao Slavoljub i postao naturalizirani Hrvat.

Njegov opus obuhvaća 70 do 80 izuma s područja mehanike, kemije, fizike, zrakoplovstva... Već 1903. patentira termofor u Budimpešti, Beču i drugdje. Usporedno s time radi na izumima mehaničke olovke i nalivpera. Prvu mehaničku olovku na svijetu patentira 24. siječnja 1906. Iduće godine patentira prvo nalivpero na svijetu s čvrstom tintom. Patenti su prijavljeni u više od 35 zemalja svijeta.

Sve veća potražnja tržišta povećava proizvodnju i 1906. počinje suradnja između Edmunda Mostera i Slavoljuba Penkale, koja dovodi do stvaranja poduzeća Penkala-Moster. Zajednički počinju graditi novu tvornicu, koju 1911. završavaju i stvaraju zajedničko dioničko društvo Penkala-Edmund Moster d.d. U toj je tvornici Penkala 1908. počeo lijevati prve gramofonske ploče, a samo godinu dana kasnije prvi je u nas počeo snimati glasove operetnih i opernih pjevača na gramofonske ploče.

Penkala olovke i nalivpera izvoze se u više od sedamdeset zemalja svijeta i tvornica od 300 radnika 1911. povećava taj broj na 800 radnika: može se reći da je u razdoblju od 1912. do 1926. to bila jedna od najvećih tvornica pisaćeg pribora u svijetu.

Usporedo s procvatom tvornice Penkala-Moster d.d., inženjer Slavoljub Penkala intenzivno je radio na području aeronautike. 1907. prijavljuje u Budimpešti, ali i drugim zemljama, svoje patente za zračni jastuk, zatim 1909. za zrakoplov. Inženjer Penkala ne samo da prijavljuje patente, već izrađuje i zrakoplov po svojim nacrtima i zamislima, koji dovršava 1910. i iste godine na njemu leti hrvatski pilot Dragutin Novak.

U tim svojim naporima razvoja industrije na području grada Zagreba i čitave Hrvatske, nenadano umire 5. veljače 1922. godine, nakon službenog puta s kojeg se vratio s upalom pluća. I tako je u 51. godini prekinut život jednog velikana.

(Izvor: Wikipedia)

24.01.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014