NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.01.2019
tekst
tekst

Hrvatska

ZASTUPNIK UPOZORAVA 'Banke u Hrvatskoj na kreditima zarađuju 200 posto više nego u Njemačkoj'

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Kamte su kod nas lihvarske u odnosu na one u EU, kaže Lovrinović.

Br. pregleda: 1108

Autor: Hina/CroExpress

Saborski klubovi u četvrtak su, raspravljajući o izmjenama Zakona o kreditnim institucijama, pozdravili odredbe koje na drugačiji način definiraju ponašanja banaka prema građanima i rješenja koja građanima dodatno idu 'na ruku', te apostrofirali zabrinjavajuće velik broj blokiranih.

Držeći da ima prostora da se građani i dodatno zaštite, Goran Aleksić (SNAGA) pita zašto se, ako banka odluči prodati svoj plasman po nižoj cijeni od vrijednosti plasmana, ne bi propisalo pravo prvokupa dužnika. Traži i da banka, na potrošačev zahtjev besplatno i u svakom trenutku dok traje ugovor o kreditu dade izvještaj u obliku otplatnog plana. Banke to sada naplaćuju od 50 do 150 kuna, upozorio je Aleksić.

Ustvrdio je i da banke kod nas, u odnosu na Njemačku, zarađuju 200 posto više na kreditima. Kamatna stopa na kredite u Njemačkoj je u prosjeku 1, 57 posto, a kod nas 3, 57 posto, precizirao je zastupnik.

Kamte su kod nas lihvarske u odnosu na one u EU, imamo kreditni sustav koji pije krv gospodarstvu i građanima, ističe i Ivan Lovrinović (PH).

26.01.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014