NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.01.2019
tekst
tekst

Hrvatska

HRVATSKA UZVRAĆA UDARAC Šalje kazne osmorici slovenskih ribara

Piran (foto: Federico Orsini / Wikimedia)

Piran (foto: Federico Orsini / Wikimedia)

Hrvatska je policija tako reagirala na priopćenje slovenske policije.

Br. pregleda: 1234

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatska policija u Savudrijskoj vali zabilježila je osam slovenskih ribara koji učestalo prelaze državnu granicu izvan graničnog prijelaza bez odobrenja te će na njihove adrese uputiti prekršajne naloge, izvijestili su u subotu iz Ministarstva unutarnjih poslova.

‘Hrvatska policija, kako smo već izvijestili, stalnom nazočnošću na području Savudrijske vale i upotrebom tehničkih sredstava (radara i kamera) ima dokumentiran svaki prekršaj iz domene Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o morskom ribarstvu počinjen od strane slovenskih ribara’, ističe MUP u priopćenju.

‘U velikoj većini od dosadašnjih 235 povreda crte razgraničenja, od arbitražne odluke koja Hrvatsku ni na koji način ne obvezuje, od strane slovenskih ribara, riječ je o učestalih osam prekršitelja koji državnu granicu prelaze na mjestu izvan graničnog prijelaza bez odobrenja, što je u suprotnosti sa Zakonikom Unije o pravilima kojima se uređuje kretanje osoba preko granica (Zakonik o schengenskim granicama), kažnjivo po Zakonu o nadzoru državne granice i obavljaju ribolov u suprotnosti sa EU Uredbama 1224/2009 te Provedbene uredbe 404/2011, kažnjivo po Zakonu o morskom ribarstvu’, stoji u priopćenju.

Iz MUP-a dodaju kako je ‘policija utvrdila sve okolnosti počinjenja prekršaja i prikupila sve dokaze za pokretanje odgovarajućih prekršajnih postupaka iz domene Zakona o nadzoru državne granice i uputit će slovenskim prekršiteljima prekršajne naloge na njihove adrese, a sukladno Provedbenoj uredbi 404/2011 zatraženi su podaci za pokretanje postupaka iz domene ribarstva’.

‘Sukladno Prekršajnom zakonu, provest će se dostava, a tijekom postupka, ukoliko se izrečena kazna ne plati, pravomoćno dovršeni postupak može imati za posljedicu i primjenu mjera u posebnim slučajevima po istome zakonu, uključivo i postupanje policije prema okrivljenicima prilikom prelaska državne granice’, poručuju iz MUP-a.

Hrvatska je policija tako reagirala na priopćenje slovenske policije koja je također objavila da je poslala prvih 14 kazni hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga te da će idućeg tjedna nastaviti na sličan način provoditi zakon.

Ribarima su poslane kazne ‘zbog nedopuštenog prelaska slovenske granice’, objavila je slovenska policija na svojim internetskim stranicama i upozorila da se onima koji ne plate kaznu može zabraniti ulazak u Sloveniju.

28.01.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014