NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.01.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

AUSTRIJSKA MINISTRICA RADA PONOVILA Nisu spremni za otvaranje tržišta hrvatskim državljanima

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Austrija mora prije 1. srpnja odlučiti hoće li za još dvije godine produžiti ograničenja za hrvatske državljane.

Br. pregleda: 2237

Autor: CroExpress

Austrijska ministrica rada Beate Hartinger-Klein ponovila je da austrijsko tržište rada nije spremno za otvaranje hrvatskim državljanima. Kako javlja
Kurier, u utorak je iz njenog ministarstva poručeno da se razmatra iskorištavanje mogućnosti punog prijelaznog razdoblja za hrvatske državljane u trajanju još dvije godine.

Hrvatski državljani trenutno bez ograničenja ne mogu raditi samo u Nizozemskoj, Malti, Sloveniji i Austriji.

Podsjetimo, čelnik Javnog zavoda za zapošljavanje (AMS) u Austriji, Johannes Kopf, izrazio je prije nekoliko dana javno protivljenje otvaranju tržišta za hrvatske državljane. Kopf je u članku na svom blogu izrazio brigu da će visoka stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj dovesti (pre)velik broj novih radnika u Austriju.

On smatra da bi u prvoj godini nakon potpunog otvaranja tržišta Hrvatima došlo 10.000 novih radnika. Vjeruje da bi Austrija od Hrvata trebala tražiti još dvije godine strpljenja jer je smanjenje nezaposlenosti prioritet AMS-a; trenutno je u zemlji oko 400.000 nezaposlenih.

Austrija mora prije 1. srpnja odlučiti hoće li za još dvije godine produžiti ograničenja za hrvatske državljane na svom tržištu rada. Europskoj komisiji u tom će slučaju morati dokazati da bi otvaranje tržišta za Hrvate uzrokovalo ozbiljne poremećaje.

07.02.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014