NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.02.2019
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

BIO JE BICIKLOM 'NA KRAJU SVIJETA' Putopisac Hrvoje Jurić održao predavanje Hrvatima u Stuttgartu

Foto: Hrvoje Jurić / Zlatko Duzbaba

Foto: Hrvoje Jurić / Zlatko Duzbaba

Posljednjih osam godina Jurić putuje biciklom po Europi, piše putopise, fotografira i objavljuje knjige.

Br. pregleda: 1315

Autor: Z.S.

Hrvatski putopisac Hrvoje Jurić u Stuttgartu je u nedjelju, 4. veljače, održao predavanje 'Biciklom kroz Europu'. Okupljeni u prostorijama HKM Stuttgart su mogli uživati u Jurićevoj priči o odricanju, učenju i privikavanju na ekstremne uvjete koje zahtijevaju njegovi pothvati.

- Na poziv prijatelja Marka Šibenik, koji se školuje I radi u Berlinu, održao sam predavanje u Berlinu na temu bicikliranja i putovanja istim. Od 2011. putujem po Europi, pišem i realiziram putopisne projekte, bavim se profesionalno fotografijom i pisanjem, a o svemu tome, kako sam krenuo i što sam sve prošao zadnjih osam godina ispričao sam na predavanju 'Dva kotača su dovoljna'. Nakon Berlina uputio sam se u Augsburg i Stuttgart, gdje je predavanja organizirala moja draga prijateljica Marijana Bičvić, koja živi i radi u Augsburgu. Ondje sam pak predavanja držao 'našim' ljudima, koji su vrlo pozitivno prihvatili sve ono o čemu sam pričao – kaže nam Hrvoje.

Posljednjih osam godina Jurić putuje biciklom po Europi, piše putopise, fotografira i objavljuje knjige. Iza sebe ima nekoliko ozbiljnih pothvata kao što je putovanje oko Europe gdje je u više od sto dana napravio krug od 6000+ kilometara, o čemu je napisao i objavio svoju prvu knjigu 'Marijanov put'.

Prešao je preko Alpa nekoliko puta, preko najvišeg alpskog prijevoja Col de I'lseran (2770 m), tri puta preko Stelvia (2758 m) u godinu dana. Do Nordkappa, jedne od najsjevernijih točaka Europe, vozio je dva puta ljeti jednom po zimi. Taj zimski pothvat nazvao je 'Cestom leda do kraja svijeta', o čemu je objavio i putopisnu knjigu koja se mogla kupiti na predavanju. Ističe da mu je to jedan od najzahtjevnijih pothvata jer je dnevno na cesti provodio između 12 i 15 sati, nekada na temperaturi i do – 22 stupnja.

FOTOGALERIJA:

08.02.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014