NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.02.2019
tekst
tekst

Vijesti iz misija

PORUKA BISKUPA SUDARA 'Zadaća hrvatske dijaspore je očuvati ono što Domovina ne može ili ne želi'

Naslovnica vodiča

Naslovnica vodiča

Izašao novi adresar adresar hrvatskih katoličkih misija, zajednica, župa...

Br. pregleda: 1058

Autor: A. Polegubić

Izašao je novi Vodič za 2018. — adresar hrvatskih katoličkih misija, zajednica i župa i socijalnih ureda u svijetu te drugih ustanova. Vodič je objavljen u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni.

Na omotnici su Zagrebačka katedrala i slika bl. Alojzija Stepinca, u povodu 20 godina od proglašenja blaženim (1998.-2018.). Predgovor novom Vodiču napisao je predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatsku inozemnu pastvu, pomoćni sarajevski biskup mons. dr. Pero Sudar u kojem ističe:

‘Nakon točno tri godine izašao je, evo, novi Vodič, Adresar hrvatskih katoličkih misija ili zajednica. Ako je Vodič sredstvo povezanosti naših misija u svijetu, a jest, onda je i izraz potrebe za zajedništvom naše inozemne pastve, ali i svjedočanstvo njezina postojanja i snage. 

Naime, upravo ovih dana, kraj studenoga (2017.), tko zna po koji puta u našoj narodnoj povijesti, kušamo gorke i otrovne plodove odsutnosti spremnosti i umješnosti graditi i živjeti općenarodno zajedništvo. Naime, zalaganje za zajedništvo jedan je od temeljnih konkretnih dokaza i potvrda ljubavi prema vlastitome narodu. Sve više sam uvjeren da je zadaća hrvatske dijaspore, čije je srce i srčika hrvatska inozemna pastva, očuvati ono što Domovina ne može ili ne želi. 

Stanje duha Hrvata u Domovini upućuje na pogubnu ideološku suprotstavljenost koja opasno rastače hrvatsko narodno biće, pretvarajući narodno zajedništvo u puku tlapnju, a cio narod u nemoćnu žrtvu. Može li dobar primjer i ohrabrujući poticaj doći iz našega izvandomovinstva? Vjerujem da može i treba! Naime, hrvatski vjernici svojim očitovanjem vjere u Boga na hrvatski način grade i čuvaju svoje narodno zajedništvo, pokazujući da je ono moguće i u teškim uvjetima. Uostalom, to je naša inozemna pastva u svome polustoljetnom organiziranom i ustrojenom djelovanju na više načina pokazala i dokazala. 

Vjerujem da dobroga duha naše inozemne pastve i hrvatske dijaspore, općenito, nije nestalo i da njegova žara nije ponestalo! Uvjeren sam da odgovor Neba neće izostati, a Domovina i domovinska Crkva će to prepoznati i znati cijeniti, ako ne sada, onda, svakako, nekada. Ali onima koji čine dobro, samo to dobro je najveća hvala i zahvala! Iskreno zahvaljujem vlč. Ivici Komadini, delegatu za hrvatsku pastvu u Njemačkoj i voditelju Dušobrižničkog ureda u Frankfurtu, njegovim suradnicama i suradnicima i svima koji su svojim trudom doprinijeli da novi Vodič nastavlja povezivati i naše crkveno i narodno zajedništvo utvrđivati. Vama svećenici, redovnici i redovnice i pastoralni djelatnice i djelatnici, u ime domovinske Crkve, od srca zahvaljujem za trud i nastojanje što ga ulažete u život i djelovanje Hrvatske inozemne pastve. Dobri Bog sve blagoslovom pratio i zaštitom branio!‘

08.02.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014