NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.02.2019
tekst
tekst

Hrvatska

(VIDEO) GLASNOVIĆ OPET SLIKOVITO 'Neki još misle da je Moša Pijade zaštitnik Hrvatske, a ne sveti Josip'

Youtube snimka zaslona

Youtube snimka zaslona

Predao 'okvir za lustraciju'.

Br. pregleda: 1327

Autor: Hina/CroExpress

Nezavisni saborski zastupnik Željko Glasnović izvijestio je u petak da je Uredu predsjednice Republike te saborskim odborima za pravosuđe, za Ustav i poslovnik i za zakonodavstvo poslao ‘okvir za lustraciju’, odnosno upitnik sa devet pitanja na koja bi morali odgovoriti kandidati za suce Ustavnog i Vrhovnog suda te za članove Državnog sudbenog vijeća.

‘To je okvir za buduću lustraciju’, rekao je Glasnović nakon saborske stanke.

'Jeste li bili član Saveza komunista Jugoslavije, odnosno Saveza komunista Hrvatske ili drugih saveznih tijela', 'Jeste li bili angažirani u represivnom sustavu komunističke SFRJ', 'Jeste li bili pripadnik ili suradnik UDB-e, SDB/S-a, KOS-a ili tajnih službi drugih država' 'Jeste li sudjelovali u tzv. pretvorbi i privatizaciji', 'Jeste li bili ili ste sada član tzv. tajnih društava', 'Jeste li sudjelovali u Domovinskom ratu', neka su od pitanja iz Glasnovićeva upitnika.

Svrha tog upitnika, odnosno obrasca, tumači saborski zastupnik Glasnović, nije samo pitanje sudačke etike, nego i hrvatske nacionalne sigurnosti, te korak ka ispunjavanju uvjeta trećeg stupa (kadrovske) lustracije.

Glasnović predlaže da ispunjavanje upitnika bude obvezni uvjet za kandidaturu, da se ovjeri kod javnog bilježnika, te da mu se obvezno prilože dokumenti o podrijetlu imovine prije i nakon 1990. godine.

Glasnovićev petominutni govor inače je ponovo bio pun zanimljivih doskočica – tako je u jednom trenutku ustvrdio da ima onih koji 'još misle da je Moša Pijade zaštitnik Hrvatske, a ne sveti Josip'. Rekao je i da u Hrvatskoj ima lažnih kršćana koji idu u crkvu 'za svaki slučaj da Bog postoji'. 

09.02.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014