NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.01.2019
tekst
tekst

BiH

OTVORENO DOPISNIŠTVO HRT-A U MOSTARU 'Snažna poruka zajedništva jednog naroda u dvije domovine'

Foto: HRT Komunikacije

Foto: HRT Komunikacije

Nakon četverogodišnje stanke.

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatska radio televizija otvorila je u petak u Mostaru dopisništvo, a govornici na otvaranju su istaknuli kako će kroz programe javne televizije i radija biti promovirane teme iz života tamošnjih Hrvata i Bosne i Hercegovine u kojoj ne postoji javni RTV servis na hrvatskom jeziku.

‘Poznato je da je BiH, a posebno status ovdašnjih Hrvata jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih pitanja Republike Hrvatske. S BiH imamo najdužu kopnenu granicu, i u tom kontekstu, osobito je važan podatak da Hrvati u BiH još uvijek nemaju program javne televizije na svom materinskom jeziku’, rekao je otvarajući prostorije u Mostaru ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

HRT ponovno otvara dopisništvo u Mostaru nakon četverogodišnje stanke, a do kraja mjeseca bit će otvoreno dopisništvo u glavnom gradu BiH, Sarajevu.

Bačić je rekao kako je otvaranje dopisništva u Mostaru jedan od pokazatelja skrbi te medijske kuće za hrvatski narod u BiH.

Glavni ravnatelj HRT-a napomenuo je kako će prisutnost HRT-a u Hercegovini biti mnogo veća što je posebno važno u izbornoj 2018., te da će se time popuniti praznina zbog nepostojanja javnog RTV servisa na hrvatskome jeziku u BiH.

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas ocijenio je kako je otvaranje HRT-ovog dopisništva u Mostaru ‘snažna poruka zajedništva jednog naroda u dvije domovine’, kao i poruka koja govori o tome što Hrvatskoj znači hrvatski narod koji živi u BiH.

‘Vjerujem da će teme koje će ovo dopisništvo obrađivati na neki način još više osvijestili i senzibilizirati Hrvate u Hrvatskoj da što bolje sagledaju i vide koji su to problemi s kojima se hrvatski narod suočava u svom svakodnevnom životu u BiH’, istaknuo je Milas.

Obraćajući se nazočnima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenio je da je nanesena šteta Hrvatima u BiH svojedobnim zatvaranjem dopisništva HRT-a u Mostaru zbog nepostojanja kanala na hrvatskom jeziku u sustavu javnih emitera u BiH.

‘BiH, kada je u pitanju pozicija hrvatskog naroda, svoj strateški interes ima u euroatlantskim integracijama, a da bi to uistinu bilo tako korektno i vjerodostojno prikazano, uvelike će nam pomoći vaš glas s ovim predstavništvom danas ovdje, sutra u Sarajevu’, rekao je Čović.

Istaknuo je kako Hrvati moraju imati mogućnost na informiranje na materinskom jeziku, što međutim sada nije slučaj zbog protivljenja bošnjačke strane. 

10.02.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014