NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.01.2019
tekst
tekst

Vijesti iz misija

STEPINCA SE SLAVILO I U NEW YORKU 'Bio je svjestan svoje odgovornosti i za katolike i za nekatolike'

Foto: IKA

Foto: IKA

Svečanu misu predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit dr. Đuro Hranić.

Autor: CroExpress/IKA

U hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda u New Yorku svečano je u nedjelju 11. veljače proslavljen spomendan blaženoga Alojzija Stepinca. Svečanu misu predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit dr. Đuro Hranić uz koncelebraciju župnika fra Nikole Pašalića, te asistenciju župnog vikara fra Željka Barbarića.

Nakon pozdrava i dobrodošlice koju je župnik uputio biskupu Hraniću, započelo je svečano euharistijsko slavlje u kom su, na poseban način, sudjelovali mladi župne zajednice okupljeni u Kolo Grupu i Hrvatsku školu pod imenom ‘Kardinal Stepinac’. Na misi su bili nazočni diplomatski predstavnici Republike Hrvatske, djelatnici Generalnog konzulata u New Yorku.

U propovijedi je nadbiskup Hranić protumačio riječi iz evanđelja: ''Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre donosi obilat rod. Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni' (Iv 12,23-24). U svjetlu te Isusove riječi o zakonitosti pšeničnoga zrna mi danas, draga braćo i sestre, očitavamo i vrednujemo mučeništvo bl. Alozija kard. Stepinca te njegovu spremnost 'Radije umrijeti, negoli popustiti' komunističkoj vlasti, koja ga je najprije zatvorila i tako mu onemogućila vršenje njegove službe zagrebačkoga nadbiskupa i metropolita, potom je na montiranom političkom procesu lažnim optužbama nad njim izvršila moralno ubojstvo i osudila ga na dugogodišnju robiju i gubitak političkih i građanskih prava, te napokon, nasiljem iz mržnje prema kršćanskoj vjeri i Katoličkoj Crkvi, toksičnim supstancama odnosno trovanjem izazvala njegovu prijevremenu smrt. A da bi sve to prikrila te spriječila da blaženik umre u zatvoru, kao mučenik pred licem domaće i međunarodne javnosti, pušten je da umre u kućnom pritvoru u svom rodnom Krašiću', istaknuo je nadbiskup Hranić u propovijedi.

Nakon imenovanja zagrebačkim nadbiskupom, od početka je bio svjestan svoje odgovornosti za druge ljude: katolike i nekatolike. Svoj život pretvorio je u zauzeto biskupsko služenje kroz navještaj Evanđelja i hrabru proročku riječ u javnosti. Razlikovao je vlast od države. Radovao se ostvarenju vjekovnog sna hrvatskog naroda o ponovnom osamostaljenju hrvatske države, ali je hrabro žigosao zlodjela ustaške vlasti, sebe je izlagao opasnosti i spašavao ljude bez razlike. Sramni pokušaj sprječavanja njegova proglašenja svetim ima i svoje pozitivne učinke: dodatno osvjetljuje njegov humanitarni i karitativni rad te njegovo spašavanje Srba, Židova i Roma te političkih zatvorenika.

Poslije mise upriličen je kulturni program u dvorani pastoralnih okupljanja gdje su članovi Kolo grupe i Hrvatske škole izveli program. Nadbiskup Hranić se nakon toga sastao osobno s brojnim vjernicima te njujorške župe.

12.02.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014