NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.02.2019
tekst
tekst

Hrvatska

VUČIĆ ZAVRŠIO POSJET HRVATSKOJ 'Nema ničeg važnijeg od mira između Hrvata i Srba'

Foto: Hina/Denis Cerić

Foto: Hina/Denis Cerić

Obratio se okupljenima u Lisinskom.

Br. pregleda: 1004

Autor: Hina/CroExpress

Posjet Hrvatskoj srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je završio u utorak na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, održanoj u dvorani Lisinski gdje je kazao da regija jugoistočne Europe počiva na miru između hrvatskog i srpskog naroda i da nema ništa važnije od toga, dok je hrvatska predsjednica poručila Srbima u Hrvatskoj da je Hrvatska njihova domovina.

Najavio je da će uskoro uputiti poziv predsjednici da posjeti Srbiju. ‘Ona će moći pokazati hrvatskoj javnosti i narodu rezultate svog poziva meni, što je sve napravljeno za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji’, kazao je.

Osvrnuvši se na svoj dvodnevni posjet, Vučić je rekao kako je očekivao teška dva dana i napade, ali da se ipak nadao da će ‘biti nešto lakše’. Grabar-Kitarović mu je odgovorila izrekom ‘ono što nas ne ubije, to nas ojača’.

Vučić je zahvalio Srbima u Hrvatskoj na očuvanju svojih ognjišta, obitelji, svog srpskog imena i prezimena.

‘Hrvatska i Srbija trebaju čuvati identitet Srba u Hrvatskoj, kao i mi u Srbiji identitet Hrvata', istaknuo je.

Rekao je da su on i njegova hrvatska kolegica ušli u težak i veliki posao koji je malo tko razumio, a i malo tko je želio da se grade bolji odnosi i da se gleda u budućnost. ‘Ja sam zahvalan predsjednici što je imala hrabrosti da uputi taj poziv u trenutku kada je najlakše u Zagrebu napadati Srbe i Srbiju za nešto i kada nije bilo teško u Beogradu na sličan ili istovjetan način odgovarati'.

Naglasio je kako je važno, kao što je rekao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je također govorio na skupštini, pokazati toleranciju koje je prošlih dana bilo malo, a to znači da treba pažljivo saslušati i onog koji drukčije misli. ‘Ne moraš se ni u čemu s njim suglasiti, ali mu daj pravo da drugačije misli. To je minimum onoga što možemo napraviti’.

Odnosi dviju zemalja opterećeni su brojnim problemima, nastavio je Vučić, različiti su pogledi na prošlost, ali zajedničkim naporima mogu se prevladati ti problemi i okrenuti novi list u odnosima između dviju zemalja.

Vučić je istaknuo da ‘dva monologa ne čine dijalog’ i da treba razgovarati kako bi se riješila otvorena pitanja.

Ocijenivši svoj posjet RH, rekao je da je ‘osim pomalo teških trenutaka na koje sam navikao, bio dobar’.

‘Ja vjerujem u zajedničku budućnost naših dvaju naroda. Hrvatska i Srbija su u fazi obnavljanja bilateralnog dijaloga i postupno se rješavaju zastoji u rješavanju brojnih otvorenih pitanja’, zaključio je Vučić. 

14.02.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014