NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.01.2019
tekst
tekst

Hrvatska

'HRVATSKA JE VAŠA DOMOVINA' Poruka Grabar-Kitarović Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća

Foto: Hina/Denis Cerić

Foto: Hina/Denis Cerić

Naglasila je da je sudbina nestalih bila najvažnija tema razgovora.

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u utorak svim Srbima koji žive u Hrvatskoj da je Hrvatska njihova domovina i istaknula je da odgovorni državnici imaju zadaću otvoriti perspektivu bolje budućnosti svim građanima RH i Srbije što je bio i razlog zbog kojeg je pozvala srbijanskog predsjednika u posjet Hrvatskoj.

Obraćajući se okupljenima na Velikoj skupštini Srpskog narodnog Vijeća u Zagrebu, predsjednica je rekla da su autoritarni i diktatorski režimi u zajedničkim državama i izvan njih te tri rata u prošlome stoljeću ostavili iza sebe traume i frustracije koje se i danas osjećaju.

‘Premda se o prošlosti ne možemo složiti, uvjereni smo kako je došlo vrijeme u kojemu možemo djelovati mudrošću, a ne strastima. Držeći da kao odgovorni državnici imamo zadaću učiniti iskorake koji će našim narodima i svim građanima Hrvatske i Srbije otvoriti perspektivu bolje budućnosti, uputila sam predsjedniku (Aleksandru) Vučiću poziv da posjeti Hrvatsku’, kazala je, istaknuvši da su tijekom dva dana Vučićeva službenog posjeta raspravili više pitanja koja su važna za obje države i oba naroda.

Grabar-Kitarović rekla je da je Vučićev posjet ‘izraz našeg zajedničkog uvjerenja da, bez obzira na mnoge razlike koje nas mogu opterećivati, imamo dužnost postaviti osnove trajnog dijaloga i suradnje, koje neće moći poremetiti povremeni ekscesi i incidenti’.

Naglasila je da je sudbina nestalih bila najvažnija tema razgovora te da je rješavanje tog pitanja ‘preduvjet uspjeha dijaloga o ostalim otvorenim pitanjima i stvaranja ozračja većeg povjerenja, u kojemu će biti moguće s entuzijazmom razgovarati o planovima za veću gospodarsku i svaku drugu suradnju’.

Kazavši kako je članstvo Srbije u Europskoj uniji i hrvatski interes, dodala je da u njezinom pristupnom procesu postoje i otvorena pitanja koja dvije zemlje mogu i trebaju same riješiti bez vanjskih uplitanja.

‘Važno je stoga ustrajno proširivati prostore suradnje. Ta zadaća ne malim dijelom u rukama je naših manjina. Drago mi je što su danas ovdje i Hrvati iz Srbije. To je znak da postoji želja da se Hrvati i Srbi međusobno podupiru u praktičnom rješavanju svojih manjinskih pitanja. Smatram pri tome da brojnost Hrvata i Srba kao manjina u Srbiji i Hrvatskoj, što je plod povijesnih okolnosti, nije kategorija kojom treba krojiti njihova prava, već to treba biti međusobno poštovanje njihove višestoljetne prisutnosti u njihovim domovinama’.

Naglasila je da je demografsko pitanje ključno pitanje opstanka dvaju naroda te da osobitu pozornost treba obratiti mladima, posebice njihovu odgoju u duhu tolerancije.

Govoreći o egzinstencijalnim problemima s kojima su jednako suočeni i Hrvati i Srbi u Hrvatskoj, predsjednica je istaknula da ‘nitko u Hrvatskoj ne smije biti građanin drugoga reda’ te da probleme treba što prije riješiti.

Spomenula je i doprinos mnogih istaknutih Srba hrvatskoj znanosti, kulturi, politici, vojsci, medicini, tehnici, sportu i svim drugim područjima državnog i društvenog života.

‘Oni su znali pokazati da je Hrvatska njihova domovina. To je baština iz koje izvire moja poruka kao hrvatske predsjednice, poruka iza koje čvrsto stojim, i što je, vjerujem, naša zajednička poruka danas svim Srbima koji žive u Hrvatskoj: Hrvatska je vaša domovina!’   

14.02.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014