NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.01.2019
tekst
tekst

EU

NJEMAČKA RAZMIŠLJA O BESPLATNOM JAVNOM PRIJEVOZU Eksperimentalna provedba u pet gradova?

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ideja izaziva različite reakcije.

Br. pregleda: 2424

Autor: Hina/CroExpress

Njemačka vlada razmišlja o uvođenju besplatnog javnog prijevoza u gradovima, kako bi se poboljšala kvaliteta zraka.

‘Razmišljamo o tome da javni prijevoz bude besplatan kako bismo smanjili broj osobnih vozila’ u prometu, kaže se u dopisu koji su 11. veljače poslali ministri za okoliš Barbara Hendricks, prometa Christian Schmidt i financija Peter Altmaier europskom povjereniku za okoliš Karmenuu Velli.

Ta mjera trebala bi biti probno uvedena u pet gradova - Bonnu, Essenu, Herrenbergu, Reutlingenu i Mannheimu. Po prijedlogu Berlina, trebala bi stupiti na snagu najkasnije krajem ove godine.

Ideja izaziva različite reakcije u Njemačkoj, od onih koji ju podržavaju do onih koji pitaju tko će to sve platiti.

Tim paketom mjera, a u kojem se uz besplatni javni prijevoz navodi još nekoliko ideja, Berlin se nada da će uvjeriti Europsku komisiju da ga ne prijavi Europskom sudu pravde zbog prekomjernog zagađenja u gradovima.

EK će odlučiti sljedeći mjesec hoće li poduzeti pravne mjere protiv devet država zbog kršenja pravila EU-a o zagađenju, među njima i Njemačke.

Tih devet zemalja dobilo je krajem siječnja upozorenja jer redovito premašuju limite emisija stakleničkih plinova, te je od njih zatraženo da daju prijedloge kako smanjiti onečišćenje u gradovima.

14.02.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014