NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

12.12.2018
tekst
tekst

Hrvatska

KRSTIČEVIĆ U MÜNCHENU 'Hrvatska sustavno povećava izdvajanja za vojsku'

Foto: Hina

Foto: Hina

NATO želi da države članice za obranu troše dva posto BDP-a.

Br. pregleda: 1107

Autor: Hina/CroExpress

Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u petak u Münchenu da Hrvatska sustavno povećava vojni proračun, kako bi sa sadašnjih 1,32 posto BDP-a dosegla cilj NATO-a od dva posto izdvajanja za obranu.

NATO želi da države članice za obranu troše dva posto BDP-a, što od europskih članica Saveza uporno traži i SAD koji najviše pridonosi zajedničkoj obrani.

‘Hrvatska sustavno povećava izdvajanje za obranu, jačamo obrambene sposobnosti i pobjedničku hrvatsku vojsku’, rekao je novinarima Krstićević na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu.

‘Prošle smo godine zaustavili pad obrambenog vojnog proračuna nakon šest godina. Ova vlada je povećala proračun prošle i ove godine i sada smo na 1,32 posto BDP-a’, dodao je.

Krstičević i ministrica vanjskih i europskih poslova predstavljaju Hrvatsku na tradicionalnom okupljanju sigurnosne zajednice u glavnom gradu Bavarske.

Ministar obrane zauzeo se za jaču obrambenu suradnju EU-a i NATO-a. ‘Novi sigurnosni izazovi, kibernetičke prijetnje, terorizam, hibridno djelovanje zahtijevaju zajedničko i jedinstveno djelovanje i pravovremenu razmjenu informacija’, rekao je Krstičević.

Hrvatska je uključena u projekt Stalne strukturiranje suradnje EU-a (PESCO) i tu želimo još više uključiti potencijal hrvatske obrambene industrije, dodao je.

On se na marginama skupa odvojeno sastao s predstavnicima ministarstva obrane Njemačke i Izraela, potvrdivši da je jedna od tema bila nabava novih borbenih zrakoplova.

‘Razgovarali smo naravno i o tome. Sada smo upravo u tim dodatnim konzultacijama sa svim partnerima s ciljem da odlučimo odgovorno i priuštivo’, rekao je Krstičević.

Hrvatska vojska namjerava kupiti višenamjenske borbene zrakoplove koji bi zamijenili dotrajale ruske MIG-ove 21. Ponude su dali Grčka, Izrael, Švedska i SAD.

17.02.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014