NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.12.2018
tekst
tekst

Svijet

'EU NE MOŽE SAMA ZAŠTITITI EUROPU Pyongyang je bliži Münchenu nego Washingtonu'

Google Maps slika zaslona

Google Maps slika zaslona

Stoltenberg je rekao da je Sjeverna Koreja prijetnja svim članicama NATO-a.

Br. pregleda: 1566

Autor: Hina/CroExpress

Glavni tajnik NATO-a pozdravio je u petak predanost europskih zemalja jačanju njihovih vojnih kapaciteta, ali je upozorio da EU sama ne može zaštititi Europu, primjerice od nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje.

‘Svaka prilika nosi određeni rizik. Realno gledajući, EU sama ne može zaštititi Europu’, rekao je Jens Stoltenberg na konferenciji o sigurnosti u Münchenu.

Nešto ranije, njemačka i francuska ministrica vanjskih poslova zauzele su se za zajedničku europsku vojsku, poručivši da obrana Europe ne smije ovisiti o SAD-u, odnosno o NATO-u.

Stoltenberg je rekao da je Sjeverna Koreja prijetnja svim članicama NATO-a. ‘Sjeverna Koreja nastavlja razvijati svoj nuklearni i balistički program, što predstavlja prijetnju svima nama. Svi su saveznici sada u dometu sjevernokorejskih projektila’, upozorio je.

‘Pyongyang je bliži Münchenu nego Washingtonu’, dodao je Stoltenberg i pozvao na ‘maksimalni pritsak na Sjevernu Koreju kako bi prekinula svoj nuklearni program’.

Glavni tajnik NATO-a smatra da to treba učiniti političkim i diplomatskim sredstvima, ali i učinkovitim gospodarskim sankcijama.

U tome osobitu odgovornost imaju Rusija i Kina kao stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i neposredni susjedi Sjeverne Koreje, kazao je Stoltenberg

17.02.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014