NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.12.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ODUŠEVLJENA SEZONSKIM POSLOM U AUSTRIJI 'U Hrvatskoj bih za tu mjesečnu plaću trebala raditi tri mjeseca'

Salzburg (foto: CroExpress)

Salzburg (foto: CroExpress)

Radi kao servirka.

Br. pregleda: 1756

Autor: CroExpresss

Sezonski posao u Austriji i ove je zime idealna prilika mnogim nezaposlenima da popune svoj kućni budžet do idućeg posla. Austrijanci uvijek trebaju strane radnike za sezonu pa je tako i ove godine potražnja bila velika.

Putem Alpa krenula je Nina Cindrić iz okolice Bjelovara, koja od 21. prosinca prošle godine radi u okolici Salzburga. Ondje će ostati do 1. svibnja, piše Bjelovarac.

- Radim na radnom mjestu servirke i zaista ne mogu sakriti oduševljenje poslom i uvjetima pa je već sada sigurno da ću i iduću zimu provesti na istom mjestu. Posao sam dobila putem austrijske burze rada, iako sam se nakon pregledavanja oglasa izravno javila poslodavcima s kojima je sve riješeno, od redovite plaće svakog petog u mjesecu, zdravstvenog osiguranja, do radnog vremena koje traje osam sati i minutu više od toga. Zbog toga se s popriličnom nelagodom prisjećam sezone u jednom našem jadranskom hotelu gdje sam često radila i po 13 sati – kaže Nina, koja radi sezonske poslove od 2008. godina kada je završila trgovačku školu.

Premda o plaći ne govori precizno, ipak otkriva:

-Iznos ostaje tajnom, ali za novac koji ću zaraditi za boravka u Austriji, u Hrvatskoj bi trebala raditi devet mjeseci ili čak godinu dana. Još preciznije, ovdašnju mjesečnu plaću u nas bi zaradila za tri mjeseca – zaključuje.

23.02.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014