NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

14.12.2018
tekst
tekst

Kultura

ČUVARI HRVATSKE BAŠTINE (2) Legenda o Veroniki Desinićkoj

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Povezuje ju se uz dvorac Veliki Tabor.

Br. pregleda: 1043

Autor: CroExpress

Legenda o Veroniki Desinićkoj na listi je zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Povezuje ju se uz dvorac Veliki Tabor.

Legenda je smještena u vrijeme kada je ovim prostorima vladao moćni ban grof Herman II. Celjski. Njegov mladi sin Fridrik, kazuje legenda, jašući očevim posjedima zagledao se u nježnu zlatokosu ljepoticu Veroniku. Između Veronike i Fridrika buknula je uzajamna ljubav koja nije bila po volji starom Hermanu.

Unatoč njegovom protivljenju, Fridrik i Veronika pobjegli su u grad Fridrihštajn u blizini Kočevja u Sloveniji gdje su se potajno vjenčali. Stari grof Herman ubrzo je doznao za njihovo vjenčanje te je poslao vojsku s nalogom da uhvate ljubavnike. Fridrik je uspio spasiti Veroniku iz grada, te je ona pobjegla preko Gorskoga kotara i Kalnika do seoca Sveta Margita. Fridrika su očevi vojnici uhvatili i zatvorili u Celjsku kulu, usku i visoku oko 23 m. Tu je bio zatvoren preko četiri godine. Od tada se ta kula zove Fridrikova kula.

Veroniku su Hermanovi vojnici zatvorili u Velikom Taboru. Herman je nesretnu Veroniku optužio da je 'coprnica' (vještica) koja je zavela njegova sina. Organizirano je suđenje koje je trajalo puna dva dana. U predvečerje drugog dana suci su izjavili: 'Gospodine bane! Na ovoj djevojci nema nikakve krivice, a kamoli zločina. Jedino što gaji veliku ljubav prema vašem sinu Fridriku. No, presvijetli bane, ljubav nikada nije bila grijeh, a kamoli zločin. Ljubav je jedna od najljepših ljudskih vrlina! Time je naš posao, presvijetli bane završen.'

Unatoč presudi, čim su suci krenuli prema izlazu, grof Herman izdao je nalog kaštelanu da ubiju Veroniku. U dvorištu Velikog Tabora postavili su drvenu posudu punu vode i u njoj utopili Veroniku. Njeno mrtvo tijelo, prema legendi, uzidali su u zid koji spaja peterokutnu kulu s ulazom u dvorac. (izvor: veliki-tabor.hr)

(VIDEO) ČUVARI HRVATSKE BAŠTINE (1) Znate li što su to coklje? Pokazat će vam ova baka

12.03.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014