NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

14.12.2018
tekst
tekst

Iseljenički info

5 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI KARLOBAG Čudesan spoj Mediterana i kontinenta podno velebne planine

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Gradić između Velebita i mora.

Br. pregleda: 4019

Autor: CroExpress

Zašto posjetiti Karlobag? Razloga je mnogo, a mi smo ih izdvojili pet.

1. Poseban spoj klime i ambijenta


Gradić između Velebita i mora, smješten je na važnom cestovnom pravcu koji jadranskom magistralom vodi od Rijeke prema Dubrovniku, a prema unutrašnjosti ka Gospiću, Plitvičkim jezerima i Zagrebu. Karlobag je čudesan spoj Mediterana i kontinenta, kristalno čistog mora i najljepše hrvatske planine do koje ima tek nekoliko minuta vožnje.


Foto: TZ Karlobag

2. Kapucinski samostan i Crkva Sv. Josipa

Jednobrodna crkva s jednom bočnom Kapelom Sv. Ante. Iza glavnog oltara nalazi se kor i drveni stalak za psalterij, tzv. legil iz 18. stoljeća s kojeg su redovnici molili svagdašnji časoslov, posjeduje vrlo vrijednu sliku Posljednje večere Cristofora Tasca.
Samostan je kvadratnog tlocrta s pravokutnim dvorištem, klaustrom, u kojem se nalazi velika šterna (cisterna za kišnicu) promjera 6 metara, kapaciteta oko 180.000 litara koja je svojim kapacitetom zadovoljavala potrebe Karlobažana posljednjih 300 godina. Zanimljivost cisterne jest da je svaka obitelj imala svoje određeno mjesto gdje je ‘kalala” (vadila) vodu pa su na rubovima bunara tijekom vremena ostali urezi od povlačenja konopa. Samostan posjeduje knjižnicu s teološkom literaturom iz 16., 17. i 18. stoljeća.

3. Fortica i Kava - mediteranski vrt

Početkom srednjeg vijeka razvilo se uz mora na području Fortice novo naselje Scrissa ili Bag. Ostaci manje četverougaone tvrđavice iz XIII. ili XIV. stoljeća, na povišenom platou s obrambenim tornjem u sredini, udaljena oko 250 m od morske obale.


Foto: TZ Karlobag

Što se tvrđave tiče ona je potpuno u privatnom vlasništvu. U tvrđavici je stalno boravio kapelan s manjom posadom, odakle su brinuli o sigurnosti grada i nadzirali plovidbu brodovlja prema Pagu. Sačuvani ostaci šterne za opskrbu vodom.

Danas, uređen mediteranski vrt Kava sa izložbom mozaika u privatnom je vlasništvu. Tako se danas u njemu mogu vidjeti Lavanda, Timijan, Vrisak, Tekome, Šimšir, Majčina dušica, Ružmarin, Smilje, Origano, Mažuran, Kadulja, Lovor...čiji mirisi osvajaju.

Ime ‘Kava’ upućuje da je to možda nekad bio kamenolom, iako je vjerojatnije da su na tom prostoru bile vojničke spavaonice.

4. Blizu je Premužićeva staza

Vršne dijelove sjevernog i srednjeg Velebita, od Zavižana do Baških Oštarija, povezuje 57 km duga planinarska staza. Nazvana je po svom projektantu Anti Premužiću, znamenitom graditelju putova i staza po Velebitu.

Gradnja staze trajala je svega tri godine (1930-1933.). Radove su izvodili brojni radnici iz podvelebitskih sela. Izgradnjom staze omogućen je pristup u najnepristupačnije i najljepše dijelove Velebita dotad poznate samo malom broju stanovnika.

Pošto nema velikih uspona njome mogu proći i ljudi nenavikli na planinarenje. Utočište mogu pronaći u nekoliko planinarskih objekata koji se nalaze u blizini staze. Kvalitetom gradnje i uklopljenosti u prirodni okoliš ova staza se smatra remekdjelom graditeljstva.

5. Gastronomska ponuda


Karlobag je mjesto gastronomskih delicija mediteranskog i kontinentalnog Velebitskog stila, s bogatom i raznolikom kulinarskom ponudom. Prirodni okus mora i brojni mediteranski specijaliteti nisu se mijenjali kroz stoljeća

12.03.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014