NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.01.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

OPTIMISTIČAN POTEZ Malo dalmatinsko mjesto nudit će 7500 kuna povratnicima iz inozemstva: 'Nisam siguran hoće li biti dovoljno, ali...'

Foto: Mario Žamić / wikimedia commons

Foto: Mario Žamić / wikimedia commons

Pod inozemstvom se, da ne bude zabune, ne misli na rad u susjednoj Bosni i Hercegovini, ili, recimo, u Sloveniji.

Br. pregleda: 1150

Autor: CroExpress

Općina Gradac, mjesto na Makarskoj rivijeri, mogla bi poticati povratak mladih iz inozemstva sa 7500 kuna jednokratne naknade za one koji se odluče vratiti u Gradac.

Najavio je to gradački načelnik Matko Burić u razgovoru za
Slobodnu Dalmaciju. Nacrt odluke naći će se na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća. Mladih koji su otišli iz općine je najmanje 30, najviše u Irsku i Njemačku.

Svaki povratnik kojega povuče nostalgija te sreću odluči potražiti na području gradačke općine pola iznosa dobit će nakon zaključenja ugovora s Općinom, a drugu polovicu tek nakon što godinu dana i provede na području Gradca. Pod inozemstvom se, da ne bude zabune, ne misli na rad u susjednoj Bosni i Hercegovini, ili, recimo, u Sloveniji.

U nacrtu odluke, naime, izričito stoji da se ne odnosi na zemlje bivše SFRJ. Isto tako, tisuću eura neće dobiti student, bar ne prema ovom kriteriju, niti osoba starija od 40 godina.

Sam načelnik Burić kaže kako se ne zavarava time da će se Gračani koji su se snašli negdje u Irskoj ili Njemačkoj vratiti doma zbog nekoliko tisuća kuna.

- S jedne strane, to jest simbolična mjera kroz koju želimo poručiti da nam je stalo, ali s druge strane ipak jest neki konkretan, prvi korak koji predstavlja prelazak s riječi na djela. Volio bih da se mladi vrate, ali iskreno, nisam siguran hoće li ova mjera biti dovoljna – kaže Burić.

16.03.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014