NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.12.2018
tekst
tekst

Kolumne

KAKO NEKI HRVATSKI ZASTUPNICI NISU VIDJELI RODNU IDEOLOGIJU RANIJE? Digli su ruke za mnoge zakone u kojima je ubačena

Foto: Vlada RH

Foto: Vlada RH

Kolumna Branka Barbića.

Br. pregleda: 2215

Autor:Branko Barbić

Začudo, tragove rodne ideologije u Istanbulskoj konvenciji otkrili su neki zastupnici i neki vanjski članovi saborskih odbora koji su u rukama imali prijedloge zakona o kojima su raspravljali u saborskim odborima i za koje su digli ruke a u kojima se nalaze amandmani nekih udruga koje zastupaju rodnu ideologiju. Te udruge su uspješno lobirale za ubacivanje svojih amandmana u nacrte prijedloga zakona.

Mogli su zastupnici i vanjski članovi saborski odbora nisu vidjeti rodnu ideologiju npr. u Prijedlogu zakona o azilu u kojem se nalazi pojam 'određena društvena skupina'.
‘Određena društvena skupina posebno uključuje članove koji imaju zajedničke urođene osobine ili zajedničko podrijetlo koje se ne može izmijeniti, odnosno karakteristike ili uvjerenja, u toj mjeri značajna za njihov identitet ili svijest da se te osobe ne smije prisiliti da ih se odreknu, a ta skupina ima poseban identitet u konkretnoj zemlji jer ju društvo koje ju okružuje smatra različitom. Ovisno o okolnostima u zemlji podrijetla, određena društvena skupina može označavati i skupinu koja se temelji na zajedničkim karakteristikama spolne orijentacije.

Prvi zakon o azilu predložila je i usvojila koalicijska SDP-ova vlada. Izraz ‘Pripadnici određene društvene skupine’ ima isto značenje i u svim narednim Zakonima o azilu (Zakon o azilu iz 2007, 2010, 2013).
Zakon o azilu iz 2013. prestao je vrijediti 1.07.2015. Nakon tog zakona usvojen je Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti koji je na snazi od 01.01.2018.
I temeljem toga zakona, članka 4. pripadnik ‘određene društvene skupine’ može dobiti azil.
‘U Republici Hrvatskoj odobrit će se azil strancu koji se ne nalazi u zemlji svog državljanstva ili osobi bez državljanstva koja se nalazi izvan zemlje uobičajenog boravišta, a koja se zbog osnovanog straha od proganjanja zbog svoje rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja ne može, ili se zbog tog straha ne želi staviti pod zaštitu te zemlje.’
U članku 22. stavak 5-om zakona stoji:
‘Određena društvena skupina posebno uključuje članove koji imaju zajedničke urođene osobine ili zajedničko podrijetlo koje se ne može izmijeniti, odnosno karakteristike ili uvjerenja, u toj mjeri značajna za njihov identitet ili svijest da se te osobe ne smije prisiliti da ih se odreknu, a ta skupina ima poseban identitet u zemlji podrijetla jer ju društvo koje ju okružuje smatra različitom. Ovisno o okolnostima u zemlji podrijetla, određena društvena skupina može označavati i skupinu koja se temelji na zajedničkim karakteristikama spolnog opredjeljenja. Spolnim opredjeljenjem ne mogu se smatrati djela koja se smatraju kaznenim djelima sukladno zakonodavstvu Republike Hrvatske. Značajke vezane za spol, uključujući rodni identitet, moraju se uzeti u obzir za potrebe određivanja pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili utvrđivanja osobina takve skupine.’

Zastupnici koji se sada dižu protiv usvajanja Istanbulske konvencije i vanjski članovi saborskih odbora, začudo godinama nisu primjećivali da je u hrvatske zakone unesena ne samo terminologija rodne ideologije nego i velike obveze za državu koje rodna ideologija iziskuje odobravanjem azila pripadnicima ‘određene društvene skupine'. Kad se uzme u obzir koliko koštaju prava azilanata, sigurno se može zaključiti da primjena Zakona o azilu iziskuje daleko više sredstava od primjene Istanbulske konvencije.

21.03.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014