NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.01.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ŠTO AKO IZ HRVATSKE U ISELJENIŠTVO DOBIJETE KAZNU ZA PARKIRANJE? U Ministarstvu pravosuđa rekli su nam kad vas imaju pravo prisilno ovršiti

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Kazne za navodno neplaćeno parkiranje.

Br. pregleda: 3772

Autor: CroExpress

Ako vam je iz Hrvatske u inozemstvo stigla kazna za neplaćeno parkiranje, ona može biti prisilno naplaćena ako postoji pravomoćna i ovršna odluka hrvatskog suda, rečeno nam je u Ministarstvu pravosuđa. Pod uvjetom da u Hrvatskoj nemate imovine jer se u tom slučaju stvar komplicira i u takve slučajeve ovdje nećemo ulaziti.

Kazne za navodno neplaćeno parkiranje

Nakon što smo u mnogo navrata pisali o tome kako strancima u Austriju, Njemačku, Švedsku i druge zemlje iz Hrvatske stižu velike kazne za (navodno) neplaćeno parkiranje, za mišljenje o ovakvim slučajevima obratili smo se Ministarstvu pravosuđa.

U Ministarstvu nam kažu kako u okviru svoje nadležnosti nisu ovlašteni pružati konkretne savjete ili pomoć u predmetnom slučaju te nisu ovlašteni ulaziti u ispitivanje činjeničnog stanja je li nastao ugovorni odnos (između vjerovnika i dužnika) i je li jedna od strana u tom odnosu na ispravan način obaviještena o svim okolnostima slučaja. No, pružaju nam općenito objašnjenje.

'Prilikom zasnivanja ugovornih odnosa pravilo je da je sudionik u obveznom odnosu dužan ispuniti svoju obvezu i odgovoran je za njezino ispunjenje. Opće odredbe, kao i rokovi zastare potraživanja, regulirani su Zakonom o obveznim odnosima ('Narodne novine', broj 35/05., 41/08., 125./11. i 78/15.)', navode na početku.

Ne moraju vam poslati opomenu

U Ministarstvu kažu kako vjerovnik nije dužan prije pokretanja postupka prisilne naplate tražbine dostaviti opomenu dužniku kojom ga obavještava o postojanju dugovanja. Slanje dopisa kojim ga poziva na ispunjenje njegove obveze na podmirenje tražbine ovisi isključivo o dobroj volji vjerovnika.

I sad dolazimo do najvažnijeg dijela. Vjerovnik mora imati pravomoćnu i ovršnu odluku suda, temeljenu na vjerodostojnoj ispravi, da bi vam mogao prisilno naplatiti kaznu ako u Hrvatskoj nemate imovine.

'Vjerovnici koji raspolažu pravomoćnom i ovršnom odlukom domaćeg suda kojom je utvrđena obveza na isplatu mogu, u skladu s odredbama uredbi Europske unije koje su izravno primjenjive u Republici Hrvatskoj, koristiti sve prednosti europskih instrumenata prisilne naplate tražbine u prekograničnim slučajevima.

Naime, vjerovnici koji svoju tražbinu temelje na vjerodostojnoj ispravi, a njihov dužnik nema imovinu u Republici Hrvatskoj, pod uvjetom da postoji nadležnost nacionalnih sudova, umjesto podnošenja prijedloga za ovrhu javnom bilježniku mogu kod nadležnog suda u Republici Hrvatskoj podnijeti zahtjev za ishođenje platnog naloga/tužbu protiv dužnika radi utvrđenja da postoji dospjela tražbina koja se može naplatiti prisilno', stoji u odgovoru.

Ministarstvo na kraju navodi da sud tijekom postupka nije dužan voditi računa o zastari. Ako stranka smatra da je zastara nastupila, mora to sama istaknuti u prigovoru. Rokove zastare možete pročitati u Zakonu o obveznim odnosima, a, ako do toga dođe, preporučujemo da potražite pravnu pomoć.

22.03.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014