NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

14.12.2018
tekst
tekst

Zdravlje

ESTETSKA OPERACIJA NOSA Vodeći stručnjak otkriva nam sve što morate znati o njoj

Foto: IMED

Foto: IMED

Djelatnost poliklinike Imed objedinjuje maksilofacijalnu, rekonstrukcijsku i plastičnu kirurgiju, stomatologiju i zubotehnički laboratorij.

Br. pregleda: 1318

Autor: CroExpress/PR

Mr. sc. Vladimir Borić, dr. med., voditelj je odjela estetske kirurgije u vodećoj zagrebačkoj privatnoj poliklinici IMED.

Estetska operacija nosa, ili lat. rinoplastika, predstavlja najčešći zahvat među estetskim plastičnim operacijama uopće. Temelj estetske rinoplastike čine zahvati na hrskavicama i kostima nosa. Pojedine tehnike se razlikuju u više detalja, ali u ovom kontekstu valja istaknuti razliku u pristupu ovisno o tome dali kirurg koristi vanjski ili unutrašnji rez. Danas većina kirurga smatra da je vanjski pristup samo izuzetno nužan, u slučajevima složenijih deformacija, kada je operacija više rekonstruktivnog karaktera nego klasično estetska.

Rezultat estetske operacije nosa mora zadovoljiti nekoliko elemenata. U prvom redu ožiljak mora biti što manje vidljiv, oporavak nakon operacije bi trebao biti bezbolan, uz prihvatljive manje nelagodnosti za pacijenta i kratkotrajan. Operacijom je potrebno zadovoljiti četiri temeljna kriterija, tri objektivna i jedan subjektivan; uravnoteženi oblik nosa, dobra funkcija i korektne proporcije, te konačno, željeni izgled nosa. Dobra funkcija mora ostati nenarušena ili, ako je prije operacije bila poremećena, treba estetskoj operaciji istovremeno pridružiti funkcionalnu komponentu (septoplastiku - korekciju nosne pregrade). Uravnoteženi oblik podrazumijeva da operirani nos ima sve anatomske elemente normalne i skladne. Da bismo zadovoljili proporcije nužno je uzeti u obzir ukupan izgled lica, u prvom redu odnos čela, nosa i brade, kako bismo mogli rezultat prilagoditi individualnoj fizionomiji svakog pacijenta. Uobičajena predodžba da se operacijom nosa mijenja profil samo je djelomično točna, jer se, ustvari mijenjaju odnosi lica u 'en face' i svim drugim projekcijama.

Za potpuni uspjeh operacije neophodno je da zadovoljan bude i pacijent. Radi toga, potrebno je da prije operacije, u razgovoru s pacijentom kirurg otkrije želje i motive pacijenta, očekivanja vezana za estetski rezultat, tj. kakav nos želi pacijent.

Operacijska tehnika koja se najčešće primjenjuje kod rinoplastike koristi unutrašnji rez, tako da izvana ne ostaje nikakav ožiljak. Radi maksimalne poštede nosne sluznice i optimalnog prikazivanja anatomskih elemenata nosa koje treba preoblikovati, najbolja je tzv. ekstramukozni pristup hrskavicama i kostima.

Trajanje operacije ovisi svakako o složenosti zahvata, a proteže se kod vještih operatera od pola do jednog sata. Na kraju operacije nos se tamponira i postavlja se kalup. Rinoplastika kao estetska operacija ne preporučuje se prije završenog rasta nosa tj. prije 15. godine života. 
Oporavak od korekcije nosa traje oko tjedan dana i općenito nije nelagodan. Kalup i tamponi uklanjaju se 4–6 dana nakon operacije, a povratak uobičajenim društvenim aktivnostima moguć je nakon tjedan dana. Nakon tog perioda, važno je nos zaštiti od potencijalne traume u periodu od 6 tjedna. 

Rezultati rinoplastike vidljivi su već nakon skidanja kalupa, a o definitivnom stanju nakon estetske operacije nosa govorimo tek nakon 6 – 12 mjeseci.Za sve dodatne informacije slobodno kontaktirajte:

Poliklinika IMED

Selska cesta 90A
Zagreb 10000, Hrvatska
Tel. +385 (0)1 366 8936
Fax. +385 (0)1 366 8934
info@imed.hr

Radno vrijeme:
ponedjeljak - petak: 8:00 - 21:00 sati
subotom: po dogovoru


27.03.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014