NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

14.12.2018
tekst
tekst

Kultura

PREMINUO DOAJEN HRVATSKE FOTOREPORTAŽE Prenosio je svijetu slike iz velikih pobjeda u 'Bljesku' i 'Oluji'

Foto: Hina

Foto: Hina

Toni Hnojčik, jedan od najproduktivnijih hrvatskih fotoreportera.

Br. pregleda: 1443

Autor: Hina/CroExpress

U Zagrebu je u srijedu u dobi od 67 godina preminuo Toni Hnojčik, jedan od najproduktivnijih hrvatskih fotoreportera.

Hnojčik je rođen 19. svibnja 1951. godine u Daruvaru, a već kao dvadesetogodišnjak postao je profesionalni fotograf/fotoreporter.

Studirao je na Filmskoj akademiji u Pragu, a po povratku u rodni Daruvar surađivao je s raznim novinama uključujući Vjesnik i Večernji list, dok je stalno bio zaposlen u tjedniku Jednota koji je izlazio na češkom jeziku.

Tijekom Domovinskog rata izvještavao je s ratišta u Zapadnoj Slavoniji za Jednotu i Večernji list, a potom za tjednike Globus te Arenu. U vrijeme Domovinskog rata Hnojčikove fotografije objavljivane su i u inozemnim medijima, a neke ekskluzivne snimke poput onih iz akcija Bljesak i Oluja postale su svjetski poznate. O njegovom ratnom putu jedna je njemačka televizija snimila dokumentarni film.

U prosincu 2010. objavljena je i knjiga s više stotina njegovih ratnih fotografija snimljenih u Zapadnoj Slavoniji između 1990. i 1995. godine pod nazivom ‘To sam radio u ratu, sine’.

Potom je radio kao slobodni fotoreporter, te se bavio umjetničkom fotografijom i imao više zajedničkih i samostalnih fotografskih izložbi. Više godina bio je i član redakcije stručnog časopisa Novinar u izdanju Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Za svoj rad Hnojčik je primio mnogobrojna priznanja, među kojima ‘Zlatnu kameru’, godišnju nagradu HND-a, te ‘Zlatni objektiv’, nagradu Hrvatske udruge radija i novina.

Posljednji ispraćaj Tonija Hnojčika bit će na gradskom groblju u Daruvaru u subotu 31. ožujka u 13 sati, a komemoracija će biti održana u Novinarskom domu u Zagrebu u utorak 3. travnja u 12 sati.

29.03.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014