NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

14.12.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

(AUDIO) NA DANAŠNJI DAN 1941. Slavko Kvaternik proglasio NDH

Slavko Kvaternik tijekom posjeta Slovačkoj (foto: emedals.com)

Slavko Kvaternik tijekom posjeta Slovačkoj (foto: emedals.com)

NDH je nastala u jeku Travanjskoga rata i sloma Kraljevine Jugoslavije.

Br. pregleda: 1715

Autor: CroExpress

Na današnji dan 1941. godine proglašena je Nezavisna Država Hrvatska proglasom Pavelićevog zamjenika Slavka Kvaternika na Radio Zagrebu.

Nezavisna Država Hrvatska (NDH), država koja je postojala u okviru osovinskoga poretka tijekom II. svjetskoga rata na području dijela današnje Hrvatske, BiH i dijela današnje Srbije; u njoj je uspostavljen ustaški režim, a politika joj je uvelike ovisila o odlukama Njemačke i Italije kao vojno-političkih pokrovitelja, što je uključivalo i rasne zakone.

NDH je nastala u jeku Travanjskoga rata i sloma Kraljevine Jugoslavije, a proglasio ju je preko radija vođa domovinske ustaške skupine Slavko Kvaternik 10. IV. 1941. pošto je Vlatko Maček odbio ponudu Nijemaca da proglasi hrvatsku državu unutar osovinskoga sustava.

Slavko Kvaternik proglasio je NDH ovim riječima:

Hrvatski narode!

Božja providnost i volja našeg saveznika, te mukotrpna višestoljetna borba hrvatskoga naroda i velika požrtvovnost našeg Poglavnika doktora Ante Pavelića, te ustaškog pokreta u zemlji i inozemstvu odredili su da danas pred dan Uskrsnuća Božjeg Sina, uzkrsne i naša Nezavisna Država Hrvatska!

Pozivam sve Hrvate, u kojem god oni mjestu bili, a naročito sve časnike, dočasnike i momčad cjelokupne oružane snage i javne sigurnosti, da drže najveći red i da svi smjesta prijave zapovjedništvu oružane snage u Zagrebu mjesto gdje se nalaze, te da cijela oružana snaga smjesta položi zakletvu vjernosti Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i njenom Poglavniku. Cjelokupnu vlast i zapovjedničtvo cjelokupne oružane snage preuzeo sam danas kao opunomoćenik Poglavnika!

Bog i Hrvati! Za Dom spremni!


Audio zapis proglašenja možete poslušati u nastavku.

10.04.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014