NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.01.2019
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

POSLODAVAC VAM U NJEMAČKOJ NIJE ISPLATIO PLAĆU? Ne očajavajte, evo što možete poduzeti

Ako se držite pravila, velika je vjerojatnoća da dobijete svoj novac

Ako se držite pravila, velika je vjerojatnoća da dobijete svoj novac

Uvijek imate pravo na zarađenu plaću.

Br. pregleda: 3904

Autor: CroExpress

Članak je u cijelosti preuzet s portala fair-arbeiten.eu. 

U slučaju da Vam poslodavac u Njemačkoj nije isplatio plaću, morate reagirati pravovremeno i na pravi način. Budite aktivni i usprotivite se! Ako se držite pravila, velika je vjerojatnoća da dobijete svoj novac.

Što možete poduzeti, ako Vam poslodavac nije isplatio plaću?

Potrebno je da znate sljedeće:

Uvijek imate pravo na zarađenu plaću – nezavisno od statusa Vašega zaposlenja ili toga raspolažete li pismenim ugovorom o radu ili ne.

Zahtijevajte neisplaćenu plaću od svog poslodavca pismenim putem, prije nego što se obratite sudu. Možda poslodavac odreagira i isplati plaću nakon Vaše opomene. Time biste izbjegli eventualne sudske troškove, a uštedjeli biste i na vremenu.

Tužbu za neisplaćenu plaću u Njemačkoj morate uložiti sami ili preko ovlaštenog odvjetnika ili sindikata. Bez obzira na to što ste slučaj prijavili organima, niti policija niti ured za financijsku kontrolu, odnosno odjel za rad na crno (Zoll/Finanzkontrolle Schwarzarbeit) neće tužiti poslodavca na ime neisplaćene plaće umjesto Vas.

Kako se mogu zaštititi?


Prije nego što potpišete ugovor o radu ili počnete raditi, provjerite je li dogovorena plaća u skladu s njemačkim propisima. Potražite u sindikatu ili u nekom od savjetovališta informacije o tome, kolika je trenutna minimalna plaća u Njemačkoj. Također se raspitajte o minimalnoj plaći u Vašoj branši!

Vodite evidenciju Vašega rada, jer ćete tako imati dokaze u slučaju da (ipak) dođe do sudskog postupka. Imajte svoju vlastitu bilježnicu i svakodnevno upisujte: datum, točno radno vrijeme i vrijeme pauza, mjesto gdje ste radili i koje ste poslove obavljali! Zapišite još: ime i adresu poslodavca, telefonski kontakt, adresu gradilišta, naziv izvođača radova za koga ste obavljali poslove, kao i imena osoba koje mogu posvjedočiti da ste tamo radili.

Kada zahtijevati zarađenu plaću?

Poslodavca možete pismeno opomenuti, ako Vam nije isplatio plaću u cijelosti do isteka dogovorenog odnosno zakonskog roka za plaće (obično je to 15. dan u mjesecu za prošli mjesec). Isto vrijedi u slučaju da Vam je poslodavac neopravdano odbio dio vaše zarade.

write-593333_1920
Vodite evidenciju Vašega rada, jer ćete tako imati dokaze u slučaju da (ipak) dođe do sudskog postupka

Pazite na rokove: u kolektivnom ili tarifnom ugovoru (Tarifvertrag) su regulirani tzv. krajnji rokovi (Ausschlussfristen) tj. vremenski periodi u kojima možete zahtijevati isplatu plaće od Vašeg poslodavca. Takvi rokovi su relativno kratki, zato na vrijeme provjerite ove rokove! Ako zahtjev za isplatu Vaše plaće ne pošaljete u propisanom roku, može se desiti da izgubite pravo na zarađenu plaću! Ako ste propustili rok potražite pravni savjet i provjerite je li još uvijek moguće uložiti tužbu.

Kako se zahtijeva zarađena plaća?

Napišete, potpišete i poslodavcu uručite pismeni zahtjev, u kojemu navodite koliko sati ste radili, gdje, kad, za kojeg izvođača radova ste obavljali poslove. Morate navesti točne iznose, koje Vam Vaš poslodavac za te radne dane duguje. Navedite dva tjedna kao rok za isplatu i napišite podatke Vašeg žiro-računa. Ako niste sigurni kako to uraditi ili ne znate jezik, potražite pomoć u sindikatu ili nekom savjetovalištu!

Pismeni zahtjev morate svojeručno potpisati te poslodavcu poslati poštom, preporučeno sa povratnicom. Također, možete ovlastiti nekoga da zahtjev umjesto Vas preda poslodavcu. Kao dokaz o uručenju zahtjeva, sačuvajte kopiju pismenog zahtjeva te potvrdu od pošte o slanju i povratnicu!

Nevažeći je pred sudom zahtjev upućen telefonom, e-mailom, SMS porukom ili usmeno!

Koji iznos plaće možete zahtijevati?

Važno je da zahtijevate ispravan novčani iznos. Osnova Vašeg zahtjeva uvijek je bruto satnica i bruto mjesečna plaća.

Uradite sljedeće:

Pomnožite broj radnih sati sa satnicom i dodajte eventulane dodatke, na primjer za noćni rad ili rad praznikom. Izračunajte eventualne ostale otvorene iznose, naprimjer neopravdane odbitke od plaće ili isplate godišnjeg odmora koji niste koristili kod prestanka radnog odnosa (naknada za godišnji odmor - Urlaubsabgeltung). Zbir ovih suma predstavlja Vašu ukupnu bruto potražnju.

Navedite neto iznose (predujam) plaće koje ste već primili. Zahtijevajte bruto iznose i navedite već primljeni neto iznos! Nemojte izračunavati konačni iznos i ne oduzimajte neto iznose od bruto iznosa!

16.04.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014