NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.01.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

VODIMO VAS KROZ HRVATSKA SVETIŠTA Malo, jedinstveno mjesto u Lijepoj našoj gdje je ostavljen vidljivi znak Božje prisutnosti

Foto: Wikimedia commons/Zoran Kurelić Rabko

Foto: Wikimedia commons/Zoran Kurelić Rabko

Pokaznica s Krvi Kristovom! Foto: Wikimedia commons

Spomenik Isusu Kristu u sklopu Svetišta Predragocjene Krvi Kristove. Foto: Wikimedai commons

Crkva Presvetog Trojstva. Foto: Wikimedia commons

Crkva Presvetog Trojstva. Foto: Wikimedia commons

Zavjetna kapela Predragocjene Krvi Kristove. Foto: Wikipedia/Fraxinus

Ovo svetište u Varaždinskoj županiji godišnje posjeti oko 300 tisuća hodočasnika.

Br. pregleda: 2279

Autor: I.A./svetište Ludbreg

Vjernike od daleke 1411. godine snažno privlači Euharistijsko svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, jedino i jedinstveno takvo svetište u Hrvatskoj koje na godišnjoj razini posjeti oko 300 tisuća hodočasnika.

Ovo je mjesto u kojem je Gospodin ostavio poseban znak svoje Euharistijske nazočnosti i ljubavi spram ljudi - svoju Krv. Proteklih šesto godina po svetim sakramentima pomirenja i euharistije na ovom mjestu događali su se bezbrojni susreti s Bogom u Isusu Kristu te mnoga obraćenja i ozdravljenja u dušama i tijelu, kako to svjedoči i mons. Josip Đurkan, upravitelj svetišta.

Postoji nepotpun popis od 221 svetišta koje čuvaju neki oblik relikvije Kristove Krvi. Od ukupnog broja, 75 ih se nalazi u Njemačkoj, 42 u Italiji i 41 u Francuskoj. Od ukupnog broja relikvija njih 110 se smatra čudotvornim.

Povijest ovih svetišta redovito bilježi da čudu prethodi neki očitovani izraz sumnje ili obeščašćenja euharistijskih prilika, osobito hostije. Upravo nešto takvo, po predaji, dogodilo se i u Ludbregu.


Događaj koji zapanjuje i danas - opipljivi i svima vidljivi znak Božje prisutnosti

Iako nema nikakvih pisanih dokumenata, predaja govori da se u kapelici dvorca Batthyany 1411., zbio nesvakidašnji događaj. Za vrijeme bogoslužja, svećeniku koji je sumnjajući u istinitost riječi Pretvorbe 'Ovo je tijelo moje' i 'Ovo je moja krv....' u kaležu je nakon lomljenja hostije na tri dijela potekla prava krv. Zaprepašten i silno preplašen, svećenik je brzo završio svetu misu te tekućinu iz kaleža pospremio je u staklenu posudicu, skrio, i o događaju šutio do kraja života.
Tek na samrti javno je priznao što se dogodilo i ampulu s tekućinom predao na čuvanje svojoj subraći svećenicima u župnoj crkvi sv. Trojstva.

Prvi hodočasnici i potvrda od pape

Glas o tome događaju brzo se pronio cijelim krajem. Narod je u sve većem broju počeo dolaziti u Ludbreg. Svi su željeli vidjeti taj opipljivi i svima vidljivi znak Božje prisutnosti u maloj staklenoj posudici. Predaja govori da su se od toga vremena u Ludbregu počela događati čudesna ozdravljenja na zagovor Presvetoj Krvi.

Dok je narod hrlio s jedne strane, s druge je bilo i onih koji nisu vjerovali u to čudo. Sumnje u istinitost događaja potaknule su plemića Tomu de Zecha iz Lentija da o čudesnom događaju i svemu što se poslije u Ludbregu događalo obavijesti papu Julija II. Papa je pokrenuo istragu u kojoj su ispitani mnogi svjedoci čudesnih ozdravljenja nakon učinjenog zavjeta Krvi Kristovoj, a koji su dolazili čak i iz udaljenih zemalja: Štajerske, Mađarske, Srijema, Hrvatskog Zagorja, Prigorja.

Oni su nakon dugotrajnog i temeljitog ispitivanja sastavili zapisnik na temelju kojeg je papa Julije II izdao dva pisma. Prva bula Julija II je u stvari nalog zagrebačkoj biskupiji da se provede istraga. Druga bula napisana je nakon provedene istrage u Ludbregu i kojom se događaj proglašava autentičnim, te je odlučeno da se na Tijelovo, Malu gospu i Sv. Tomu mogu dijeliti oprosti vremenitih čistilišnih kazni. Nedugo po izdavanju bule, 21. veljače 1513. papa Julije II je umro.

Njegov nasljednik na Petrovoj stolici, papa Leon X. na temelju bule svoga prethodnika i nakon što je u Rimu s Relikvijom predvodio procesiju, konačno je završio posao svoga prethodnika. Staklenu ampulu vratio je u Ludbreg i o svemu 19. ožujka 1513. izdao bulu, papinsko pismo u kojem nalaže da se Relikvija za sva vremena čuva u Ludbregu i u nedjelju prije Male Gospe izlaže narodu na pobožnost i klanjanje.

Ovim papinskim pismom čiji se prijepis čuva u Kaptolskom arhivu u Zagrebu i službeno je utemeljeno ludbreško proštenište Predragocjene Krvi Isusove.

Ovdje pročitajte cijeli dokument bule.

Pokaznica s relikvijom


Pokaznica u kojoj se danas čuva relikvija je od 1721., a župnoj crkvi darovala ju je bečka grofica Eleonora Terezija Strattman Batthyany. Pokaznica je umjetničko djelo majstorske radionice zlatara Caspara Rissa von Rissenfelsa. Ubraja se među najvrjednija sačuvana djela augsburške zlatarske škole s kraja 17. Stoljeća.


Svetište Predragocjene Krvi Kristove

Svetište Predragocjene Krvi Kristove, sakralni objekt, nastao je temeljem zavjeta Hrvatskog sabora iz 1739. godine, a izgrađeno je tek 1996. godine.

Godine 1739., strašna kuga je harala Moslavinom u vlastelinstvu grofova Erdődy, koje je bilo pod banskom jurisdikcijom. Tijekom sedam mjeseci preminulo je oko 4.500 ljudi. Kuge je bilo i u velikom dijelu Slavonije. Na Hrvatskom saboru u Varaždinu, u prosincu 1739. donijeta je odluka o izgradnji kapele u Ludbregu, ako Svevišnji zaustavi kugu u Moslavini i Slavoniji. Izabran je Ludbreg zbog Euharistijskog čuda koje se tu dogodilo. Kuga je prestala, ali zavjet nije odmah ispunjen i s vremenom je pao u zaborav. Zavjet je ispunjen tek 1. rujna 1996. godine.

Dani ludbreške Svete nedjelje

Ludbreška Sveta nedjelja održava se na prvu rujansku nedjelju, a manifestacija 'Dani ludbreške Svete nedjelje' jedno je od najvećih proštenja u Hrvatskoj koje traje deset dana, sve do te prve nedjelje u rujnu.

Raznovrsna događanja obuhvaćaju brojne vjerske, kulturne, gospodarske i zabavne programe. 


16.04.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014