NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.01.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

MUKA PO 'SEZONCIMA' Hrvatskoj nedostaje 10 000 radnika za sezonu

Foto: Pixabay/Mariamichelle

Foto: Pixabay/Mariamichelle

Hrvati ne žele raditi ili problem leži negdje drugdje?

Br. pregleda: 1421

Autor: CroExpress

Hrvatska muku muči sa sezonskim radnicima. Ove sezone bit će 'kratki' za čak 10 000 radnika, objavio je portal Dnevnik.hr.

Direktorica Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Iva Bahunek kazala je kako im neće pomoći niti dozvole za zapošljavanje stranaca. Kako kaže, najveći deficit je u pomoćnim zanimanjima, a problema imaju i s pronalaskom kuhara.

Najviše stranih radnika i ove godine očekuje se iz susjedne BiH, potom Srbije i Makedonije.

Zašto Hrvati ne žele raditi?

Iz Udruge Gastronomadi koji putem portala Gastroposao posreduju pri zapošljavanju u sektoru ugostiteljstva kažu kako svjedoče često da uvjeti rada ne odgovaraju stvarnim uvjetima te da se tu nalazi jedan od razloga zašto je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutačno 174 tisuće nezaposlenih, a ugostitelji ne mogu naći radnika.

'I danas je bila jedna priča čovjeka koji ide raditi na jedan otok. Obećano mu je plaća od 14 tisuća kuna, radno vrijeme od šest popodne do ponoći, ima super smještaj. Ja znam da neće biti tako. Čuo sam 1001 takvu priču u posljednjih 10 godina koliko se bavimo ovime i nikada nije tako', kaže Robert Ripli, predsjednik udruge Gastronomadi za Dnevnik.hr.

Iz Udruge poslodavaca u hotelijerstvu, s druge strane, tvrde da su to izolirani slučajevi. Hotelijeri u ovo digitalno doba takvu lošu reklamu, ističu, sebi ne mogu dopustiti.

Bilo kako bilo, problem sa sezonskim radnicima i ove godine muči Hrvatsku i ugostitelje, a tome je i dokaz nedavno zatvoren splitski restoran 'Perivoj', smješten na atraktivnoj lokaciji u gotovo samom središtu Splita. Vlasnik Miljenko Validžić kaže da nisu uspjeli naći dovoljan broj kvalitetnih radnika pa su odlučili zatvoriti restoran.

16.04.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014