NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

09.12.2018
tekst
tekst

Hrvatska

PREDSJEDNICA OPET PROZVALA VLADU 'Izvanrednim mjerama spašavaju 40.000 radnih mjesta u Agrokoru, a što je s 80.000 onih koji su iselili?'

Foto: Hina

Foto: Hina

Odgovorili joj ministri.

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je na tri dana privremeno premjestila ured u Šibenik, a na otvaranju se posebno osvrnula na demografske probleme Hrvatske ocjenom kako ‘nema više vremena za nove apstraktne demografske strategije, već nam treba konkretan akcijski plan sveobuhvatnih mjera za demografski oporavak zemlje, posebice uključujući stvaranje uvjeta za znatnije povećanje plaća, i to odmah.’

‘Nažalost, mladi odlaze za boljima plaćama i lakšim životom što se dodatno loše odražava na tešku demografsku situaciju. Kad sam rekla da smo u demografski izvanrednom stanju koje zahtjeva izvanredne mjere, neki su govorili da pretjerujem. Ovih dana predsjednik Vlade istaknuo je da je Vlada zbog izvanrednog stanja u kojem se našao Agrokor morala posegnuti za izvanrednim mjerama. Trebalo je spasiti oko 40 tisuća radnih mjesta. Taj veliki trud Vlade treba pozdraviti i svakako ga objektivno priznati. No, samo prošle godine iz Hrvatske je iselilo 80 tisuća ljudi, od čega samo u Njemačku 40 tisuća. Što je to onda ako nije izvanredno stanje koje traži izvanredne mjere', rekla je predsjednica. Naglasila je kako parcijalne mjere poput povećanja kvota za uvoz radnika iz inozemstva neće riješiti problem.

Kako je rekla nema više vremena. ‘Primarna je zadaća stvarati uvjeta za ostanak ljudi i dostojanstven život sviju. Nemamo vremena za nove apstraktne demografske strategije, već nam treba konkretan akcijski plan sveobuhvatnih mjera za demografski oporavak zemlje, posebice uključujući stvaranje uvjeta za znatnije povećanje plaća, i to odmah, rekla je i pozvala Vladu i Sabor da se u potpunosti posvete tom pitanju.

Govoreći o nužnosti decentralizacije rekla je kako nije isto živjeti u velikim gradovima i živjeti u Kijevu, Unešiću ili na Žirju.

Treba nam aktivna regionalna politika koja će omogućiti zadržavanje stanovništva na otocima, pograničnim i manje razvijenim područjima, počevši od politike zapošljavanja i povećanja plaća u državnom i javnom sektoru do poticanja investicija i ulaganja u socijalni standard. Uz ostalo, država mora poreznim mjerama omogućiti više izvornim prihoda našim županijama, gradovima i općinama i pomoći im da iskoriste što više mogućnosti koje im pružaju Europski fondovi , istaknula je predsjednica.

Odgovorili joj ministri

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je da je lakše kritizirati nego preuzeti odgovornost.

‘Do dolaska ove Vlade nitko nije spominjao ovako katastrofalnu demografsku situaciju, koja nije nastala ni 2016. ni 2017. niti 2018., nastala je puno ranije. Svjesni smo da je puno lakše kritizirati nego preuzeti odgovornost’, rekla je Murganić novinarima pred Banskim dvorima.

‘Preuzeli smo odgovornost, provodimo mjere, te mjere su u skladu s politikom Vlade i u skladu s programom demografa koji su pisali taj program i ne vidim razloga zbog čega ovoliko kritike’, kazala je ministrica i pozvala ‘sve koji su dobronamjerni’ da se uključe konkretnim stvarnim prijedlozima, kao i svojim radom i angažmanom.

Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je kako je Vlada prepoznala važnost demografskog pitanja. ‘I sami demografi i znanstvenici i stručnjaci kažu da nema jedinstvenog rješenja’, kazao je Marić dodavši da treba djelovati na više područja, sinergijski i zajednički, kako bi se polučio nekakav efekt.

‘Pokušavali smo do sada kreirati neke mjere koje bi polučile određeni efekt, ali ne možemo očekivati da će sve te mjere riješiti problem preko noći’, izjavio je Marić.

Ministrica regionalnog razvitka i europskih fondova Gabrijela Žalac ustvrdila je da Vlada ima konkretni akcijski plan i da se na njemu radi.

17.04.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014