NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

15.12.2018
tekst
tekst

Kultura

27. HRVATSKI FOLKLORNI FESTIVAL U HEUSENSTAMMU Međimurje, Neretva, Baranja, Sava...barem nakratko 'preneseni' u Njemačku

Foto: IKA

Foto: IKA

Na festivalu je nastupilo petnaest folklornih skupina poteklih iz hrvatskih katoličkih misija.

Br. pregleda: 1407

Autor: IKA/CroExpress

Tradicionalni 27. hrvatski folklorni festival održan je u subotu 21. travnja u Kulturnom i sportskom centru ‘Martinsee’ u Heusenstammu kod Offenbacha na Majni, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni.

Na festivalu je nastupilo petnaest folklornih skupina poteklih iz hrvatskih katoličkih misija (HKM), župa (HKŽ) i zajednica (HKZ) iz Njemačke. Prije festivala slavljena je Služba riječi, koju je predvodio župnik Hrvatske katoličke župe (HKŽ) Rosenheim fra Frano Čugura uz glazbenu pratnju mladih HKŽ Rosenheim pod vodstvom pastoralnog suradnika u toj župi Mirka Kapetanovića i pod ravnanjem Klaudije Vučić. 


Foto: Adolf Polegubić/Živa zajednica

Nakon Službe riječi pozdravljena je Domovina himnom ‘Lijepa naša’ uz pratnju mladih HKŽ Rosenheim. Festival je uz dobrodošlicu i zahvalu svima okupljenima uime organizatora otvorio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina. Na festivalu je bio i generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Frankfurta Vladimir Duvnjak, te više svećenika, koji su došli u pratnji svojih skupina, kao i pastoralnih suradnica i suradnika - redovnica i laika, voditeljica i voditelja skupina, te roditelja i drugih ljubitelja hrvatske folklorne baštine. 

U prosudbenoj komisiji bili su ugledni istraživač hrvatskog folklora, stručni savjetnik Međunarodne smotre folklora u Zagrebu i duša metkovskog folklora prof. Vidoslav Bagur i stručna voditeljica prema kriterijima Hrvatskoga društva folklornih voditelja i koreografa iz Zagreba Iva Cvetko.

Članovi folklornih skupina pjesmom i plesom poveli su okupljene hrvatskim krajevima u kojima se njeguje bogatstvo hrvatske tradicijske kulture. Folklorna skupina HKM Wuppertal izvela je pjesme i plesove Međimurja ‘Međimurski lepi dečki’. Folklorna skupina HKM Gelsenkirchen i HKM Bochum izvela je plesove zapadne Hercegovine ‘Oj, Neretvo dubokoga toka’. Folklorna skupina HKŽ Main-Taunus/Hochtaunus izvela je pjesme i plesove Baranje. Folklorna skupina HKM Essen izvela je pjesme i plesove Posavine ‘Sava vodo’. Folklorna skupina HKŽ München izvela je pjesme i plesove Međimurja ‘Golubice ljubljena, lisrteka ti pišem’. Folklorna skupina HKŽ Frankfurt am Main izvela je kolo iz Ražanca ‘Oj, Ražanče selo malo’. Folklorna skupija HKZ Filderstadt izvela je pjesme i plesove Slavonije ‘Alaj volim kad tambure ječe’. Folklorna skupina HKZ VS-Schwenningen izvela je splet međimurskih plesova. Folklorna skupina HKŽ Freising izvela je pjesme i plesove Hrvata Bunjevaca. Folklorna skupina HKM Düsseldorf izvela je plesove i pjesme Slavonije. Folklorna skupina HKZ Stuttgart-Bad Cannstatt izvela je pjesme i plesove Baranje ‘Oreni se lepa Janjo’. Folklorna skupina HKM Duisburg izvela je plesove Međimurja ‘Marica se po Čakovcu šetala’. Folklorna skupina HKM Mainz izvela je pjesme i plesove Hercegovine ‘Linđo’. Folklorna skupina HKM Darmstadt izvela je pjesme i plesove Slavonije, dok je folklorna skupina HKM Offenbach am Main izvela plesove Baranje ‘Alaj igram, sve se sigram’.


Foto: Adolf Polegubić/Živa zajednica

Na kraju je delegat vlč. Komadina zahvalio svim sudionicima i okupljenima, te je zajedno s Ivom Cvetkom podijelio zlatne medalje predstavnicima skupina. Zlatna medalja je uručena i Mili Vuko u znak dugogodišnjeg gostoprimstva nje, supruga Bože i obitelji u restoranu i dvorani. Delegat vlč. Ivica Komadina zahvalio je zahvalio članovima prosudbenog vijeća i voditeljici programa Ireni Balić, kojoj je uručio i prigodni dar. Nakon festivala članovi prosudbene komisije su voditeljima folklornih skupina osobno uputili stručnu riječ glede nastupa njihove skupine.

Na kraju je priređen zabavni program u kojem su nastupio Tamburaški sastav ‘Diaskorak’ iz HKM Offenbach am Main

23.04.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014