NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.12.2018
tekst
tekst

Kultura

(FOTOGALERIJA) POČEO NAJVEĆI HRVATSKI ETNOSPEKTAKL Na jednom mjestu okupili se sinjski alkari, kliški uskoci, frankopanska garda...

Foto: G.I. Tepeš

Foto: G.I. Tepeš

'SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ'

Br. pregleda: 1287

Autor: CroExpress

U Vukovaru je 3. svibnja započeo najveći hrvatski etno spektakl - 1. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija 'SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ'!

U jutarnjim satima, Festival je započeo na središnjoj pozornici na Trgu Republike Hrvatske, obilježavanjem Dana Grada Vukovara i akcijom 'Kupujmo Hrvatsko' uz prigodne pozdravne govore uzvanika Ivana Penave, gradonačelnika Grada Vukovara, Bože Galića, župana Vukovarsko-srijemske županije i Luke Burilovića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore.

Bogat program s glavne pozornice pratili su mnogobrojni građani i turisti, uz predstavljanje Sinjske alke i Sinjskih alkara koji su posebno oduševili okupljeno mnoštvo. U programu su sudjelovale i hrvatske povijesne postrojbe Karlovačka straža, Kliški uskoci, Keglevićeva straža i Frankopanska garda.

Predstavljena su i zaštićena hrvatska nematerijalna dobra upisana na UNESCO-vu listu uz učešće Društva paških čipkarica Frane Budak i KUD Družine Pag, Kraljica iz Gorjana – Ljelja, uz KUD Gorjanac, dok su VIS Putokazi predstavili dvoglasje tijesnih intervala. Udruga Šokadija iz Babine Grede predstavila je Bećarac, a KUD Milan Begović iz Vrlike, Nijemo kolo. Predstavljena je i izrada licitara i drvenih igračaka, a od manifestacija ‘Kaj su jeli naši stari’ iz Vrbovca, Lastovski poklad i mnoge druge.

Producent i autor projekta 'SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ', Aleksandar Kovačević nije krio emocije i oduševljenje programom koji je realiziran tijekom prvog dana Festivala koji je u Vukovaru okupio Hrvatsku u malom, na Festivalu koji traje do nedjelje, 6. svibnja.

'Napokon sam ostvario svoj veliki san, u Vukovaru smo uspjeli predstaviti veliko bogatstvo naše nematerijalne kulturne baštine i to u Europskoj godini kulturne baštine. Danas je u Vukovar pristiglo oko petstotinjak sudionika, a to je samo jedan mali dio ljudi koji nam pristižu iz svih krajeva Hrvatske, a kojih će u ovih nekoliko dana u programima na dvije pozornice i na vukovarskom korzu sudjelovati preko tisuću. Ponosan sam ujedno i da već sada mogu najaviti da s projektom SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ nakon Vukovara nastavljamo već početkom srpnja u Zadru, kada ćemo uveličati proslavu ulaska zadarskih zidina na UNESCO-v popis baštine', kazao je Zadranin Aleksandar Kovačević.

Prigodni domjenak za uzvanike povodom proslave Dana grada Vukovara održan je u poslijepodnevnim satima, u vukovarskom hotelu Lav, uz aktualnog gradonačelnika Ivana Penavu, bivšeg gradonačelnika Grada Vukovara Željka Sabu, tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa i mnoge druge uzvanike koji su uživali u pravim slavonskim specijalitetima – šaranu na rašljama i vukovarskom fiš paprikašu.

Središnja svečanost otvorenja 1. Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija 'SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ' održana je u 17,30 u dvorani Borovo naselje, ponovno uz mnogobrojne uzvanike, među kojima su bili i mons. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup, Vinko Sabljo, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa i drugi uglednici. U istinskom glazbeno-scenskom spektaklu uz vodstvo Branka Uvodića, a uz učešće brojnih sudionika Festivala, uz veliku etno-modnu reviju naše renomirane modne dizajnerice Mine Petre koja je predstavila svoju Alkarsku kolekciju, sudjelovao je i Tomislav Bralić i klapa Intrade.

Sve informacije o Festivalu 'SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ' pratite na web stranici i Facebooku.

FOTOGALERIJA:

04.05.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014