NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.01.2019
tekst
tekst

Vjera

LEGENDA KAŽE Da su prije 727 godina anđeli na Trsat prenijeli kuću u kojoj su živjeli Isus, Marija i Josip

Glavni oltar (foto: trsat-svetiste.com.hr)

Glavni oltar (foto: trsat-svetiste.com.hr)

Danas slavimo Majku Božju Trsatsku.

Br. pregleda: 3256

Autor: CroExpress

Prema predaji, 10. svibnja 1291. godine Svetu nazaretsku kućicu u kojoj je živjela Sveta obitelj Isusa, Marije i Josipa, prenijeli su anđeli iz Nazareta na Trsat. Više od sedam stoljeća hodočasnici dolaze u svetište pomoliti se Svetoj obitelji.

Svetište Majke Božje Trsatske sedam-stoljetno je mjesto vjerničkog okupljanja. Ono je najstarije hrvatsko marijansko svetište. Posebno je, stoga, svečano 15. kolovoza za blagdan Velike Gospe.

Danas je Trsatsko svetište najznačajnije marijansko proštenište u zapadnoj Hrvatskoj i k tome duhovno središte Riječke metropolije koja okuplja četiri biskupije: Riječku nadbiskupiju, Porečko-pulsku biskupiju, Krčku biskupiju i Gospićko-senjsku biskupiju, a također je privlačno mjesto hodočasnicima kontinentalnog djela Hrvatske.

Papa Ivan Pavao II. tijekom posjeta Trsatu (foto: trsat-svetiste.com.hr)

Svetište Majke Božje Trsatske je najveća i najslavnija zadužbina hrvatskih knezova Frankopana koja je Hrvatskoj dala niz banova i vojskovođa, nadbiskupa i biskupa. Slavni Martin Frankopan poziva 1453. godine franjevce da služe hodočasnicima. Kroz pet i pol stoljeća živjeli su u trsatskom samostanu brojni franjevci koji služe hodočasnicima, ali djeluju i na kulturnom polju i zadužili su hrvatsku povijest i kulturu.

Franjevački samostan na Trsatu danas predstavlja, zajedno s proštenišnom crkvom, i spomenik kulture i kulturnih događanja u gradu Rijeci.   

10.05.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014