NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.01.2019
tekst
tekst

EU

DANI KAOSA Lijevi radikali palili automobile u skupoj berlinskoj četvrti

Foto: Snimka zaslona YouTube/Bild

Foto: Snimka zaslona YouTube/Bild

Uništili 14 automobila.

Autor: CroExpress/Hina

Pripadnici ekstremene ljevice su u Berlinu u noći na nedjelju u prestižnoj četvrti Prenzlauer Berg zapalili i uništili 14 automobila, priopćila je policija u ponedjeljak. 

'U istoj noći su u blizini mjesta paljevine uhićena dvojica 26-godišnjih muškaraca koji se povezuju s djelom. Istragu su preuzele savezne službe jer se sumnja u kazneno djelo s političkom pozadinom', kažu u policiji.

Sumnja se da je paljevina automobila povezana s najavljivanim 'Danima kaosa' lijevo-ekstremne scene. Povod je presuda u vezi s kulturnim centrom lijeve scene koji se nalazi u jednoj zaposjednutoj kući. U međuvremenu je donesena presuda po kojoj pripadnici scene smiju ostati u klubu u kući koja je već godinama zaposjednuta a koju je u međuvremenu kupio britanski investitor koji je htio izbaciti dosadašnje korisnike te u zgradi preurediti luksuzne stanove.

U mnogim dijelovima Berlina koji su do prije nekoliko godina bili pristupačni siromašnijim dijelovima stanovništva je došlo do procesa tzv. gentrifikacije u kojem su čitave stambene četvrti kupili investitori i u njima gradili luksuzne stanove. Brojni dijelovi Berlina poput Prenzlauer Berga koji je za vrijeme DDR-a spadao u siromašnije dijelove grada ili Kreuzberga, nastanjenog pretežito strancima, u međuvremenu su postali nedostupni građanima s prosječnim i nižim primanjima. Protiv tog procesa se paljenjem skupocjenih automobila lijevo radikalna scena bori već godinama.

14.05.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014