NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.01.2019
tekst
tekst

EU

MIROVNI PROSVJED Trčanjem i hodanjem od Oberndorfa do Berlina prosvjedovat će protiv njemačkog izvoza oružja

foto: YouTube/NDR

foto: YouTube/NDR

Krenuli ispred sjedišta proizvođača oružja Heckler&Koch.

Autor: CroExpress/Hina

U njemačkom mjestu Oberndorf, ispred sjedišta proizvođača oružja Heckler&Koch, u ponedjeljak je započeo mirovni prosvjed tijekom kojeg će sudionici do kraja sljedećeg tjedna trčanjem i hodanjem kroz čitavu Njemačku, s ciljem u Berlinu, prosvjedovati protiv prodaje oružja te za više mira u svijetu.

'Trasu od Oberndorfa do Berlina sudionici mirovnog prosvjeda će prijeći trčeći ili hodajući, a cilj je ukazati na izvoz njemačkog oružja', rekao je organizator prosvjeda Max Weber iz mirovne inicijative 'Mir se kreće'.

'Njemačko oružje se izvozi u zemlje u kojima se vodi rat i ono se diljem svijeta koristi u kršenju ljudskih prava', stoji u priopćenju organizacije 'Mir se kreće'.

Mirovni prosvjed bi trebao završiti dolaskom skupine mirovnjaka 2. lipnja u Berlin. Za trasu od oko 1000 kilometara se dosad prijavilo oko 1000 sudionika.

Njemačka vlada se obvezala da prodaju oružja vrši samo u demokratske i stabilne zemlje. No istodobno se njemačko oružje i ratna oprema izvozi u zemlje poput Saudijske Arabije i Turske koje su upletene u ratne sukobe u susjedstvu.
Prošlog tjedna pred sudom u Stuttgartu je započeo proces nekolicini bivših menadžera tvrtke Heckler&Koch koji su optuženi da su prodavali oružje u zemlje i regije za koje njemačka vlada ne izdaje dozvolu za izvoz oružja.
Jedan od predmeta procesa je i pokolj 2014. u meksičkoj saveznoj zemlji Guerrero, kada je dokazano da je nekoliko desetaka studenata u Meksiku ubijeno oružjem Heckler&Koch koje nije smjelo biti izvezeno u Meksiko.

21.05.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014