NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.12.2018
tekst
tekst

Kultura

'VEČER HRVATSKOG FOLKLORA' U Rimu nastupaju kulturno-umjetnička društva iz zagrebačkog Prigorja i gradišćanski Hrvati iz Koljnofa

H20180601000088

H20180601000088

Ukupno 180 izvođača.

Autor: CroExpress/Hina

Koncert 'Večer hrvatskoga folklora', na kojemu će nastupiti kulturno-umjetnička društva iz zagrebačkog Prigorja i gradišćanski Hrvati iz Koljnofa, u Mađarskoj, održat će se u petak navečer u kazalištu Ghione u Rimu.

Koncert se održava u sklopu talijanske turneje pet kulturno-umjetničkih društava na kojemu će nastupiti - Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo (HKUD) 'Prigorec' iz Markuševca, Kulturno-umjetničko društvo (KUD) 'Prigorski zdenec' iz Vidovca, KUD 'Oporovec' iz Oporovca, KUD 'Laz' iz Laza, te folklorna skupina gradišćanskih Hrvata iz Koljnofa iz zapadne Mađarske, ukupno oko 180 izvođača, rekao je Ivan Mihovec, glavni organizator i inicijator turneje i koncerta.

Plesači i tamburaši izvest će pjesme i plesove zagrebačkog i zelinskog Prigorja, Like, Gorskoga kotara, Posavine, Bizovca, Međimurja te Mirlović zagore u Šibensko-kninskoj županiji.

Na koncertu će, uz hrvatske i mađarske izvođače nastupiti i gosti iz regije Molise u južnoj Italiji.

U srijedu, 30. svibnja, prvoga dana četverodnevne turneje, podsjetio je Mihovec, izvođači su, odjeveni u narodne nošnje iz raznih krajeva Hrvatske, sudjelovali na audijenciji kod pape Franje, uručili mu poklone, predstavili običaje, nošnje i tradiciju kraja iz kojega dolaze, te kao izaslanici svojih župa prenijeli pozdrave Rimu i papi Franji.

Inače, ovo je peti koncert podsljemenskih kulturno-umjetničkih društava izvan granica Republike Hrvatske, rekao je Mihovec. Prvi je održan u svibnju 2016. u Mostaru, drugi u ožujku 2017. u Sarajevu, treći i četvrti u studenome iste godine u Bratislavi i mađarskom Sopronu.

S obzirom na veliki interes publike, cilj je koncerte takve vrste održavati i u drugim europskim gradovima, te potaknuti mlade ljude da nastave njegovati i predstavljati hrvatsku kulturnu baštinu u inozemstvu, rekao je Mihovec.
Dodao je kako ga posebno veseli što su velik broj izvođača mladi, učenici i studenti.

Pokrovitelji koncerta u Rimu su Veleposlanstvo Hrvatske u Italiji, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske pri Svetoj stolici, Grad Zagreb, Gradska četvrt Podsljeme i Hrvatska turistička zajednica Italija - Milano.
Organizatori su HKUD 'Prigorec', udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim i udruga 'Jedna Musika' iz Kruča, mjesta u talijanskoj regiji Molise.

01.06.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014