NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.02.2019
tekst
tekst

Aktualno

NA DANAŠNJI DAN 1993. SVIJET JE PLAKAO Nitko nije želio vjerovati da Dražena više nema

YouTube screenshot

YouTube screenshot

Poginuo u prometnoj nesreći.

Br. pregleda: 1495

Autor: CroExpress

Na današnji datum, 7. lipnja 1993. godine, Hrvatsku i svijet šokirala je vijest o smrti najboljeg hrvatskog košarkaša svih vremena, Dražena Petrovića. Košarkaški Mozart izgubio je život u prometnoj nesreći u Njemačkoj u 29. godini života.

Za upravljačem na autocesti između Nürnberga i Münchena je bila Draženova tadašnja djevojka, njemačka manekenka mađarskog porijekla Klara Szalantzy, a u automobilu se nalazila i turska košarkašica Hilal Edebal koja je završila s teškim ozljedama mozga. Do nesreće je došlo kad je tegljač iz suprotnog smjera naglo zakočio i preletio na drugu stranu autoceste. Poginuo je samo Dražen. Na početku NBA sezone 1993./1994. Draženov dres s brojem 3 umirovljen je i podignut pod krov dvorane New Jersey Netsa. Tadašnji trener Netsa Chuck Daly na ceremoniji rekao je:

'Ne znam može li se uopće riječima opisati što je Dražen značio ovome klubu, emocionalno, fizički i na ostale načine. Svi ćemo zauvijek pamtiti ono što smo upravo vidjeli na ekranu, taj osmijeh, taj osjećaj, taj natjecateljski duh, i sa stanovišta košarke, izbačaj lopte prema košu. Nikad ga nećemo zaboraviti.'Hrvatski Olimpijski Odbor je 1995. godine poklonio Olimpijskom muzeju u Lausanni spomenik Draženu Petroviću. Rad kipara Vaska Lipovca postavljen je u parku ispred Olimpijskog muzeja.

Godine 2006. u njegovu čast u Zagrebu otvoren je muzej i memorijalni centar 'Dražen Petrović', uz košarkašku dvoranu koja također nosi njegovo ime.

Nagradu koja nosi njegovo ime Hrvatski olimpijski odbor ustanovio je 2006. godine, a namijenjena isključivo mladim sportašima, sportašicama te muškim i ženskim ekipama za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj.

Uvršten u košarkašku Kuću slavnih 2002. godine.

07.06.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014