NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.01.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

IRAČANIN KOJI JE SILOVAO I UBIO 14-GODIŠNJU NJEMICU Tvrdi da je ubojstvo počinio 'u panici', a njegova majka da je bio pijan i da se ne sjeća

Foto: Bundespolizei

Foto: Bundespolizei

Ova verzija događaja se ne poklapa s izjavama jednog svjedoka.

Br. pregleda: 3072

Autor: Hina/CroExpress

Iračaninu Aliju Basharu, kojeg se sumnjiči da je prije nekoliko tjedana silovao i ubio jednu četrnaestogodišnjakinju u njemačkom gradu Wiesbadenu, određen je istražni zatvor.

Dvadesetogodišnji Bashar je ispitivan nakon što je iz zatvora u iračkom Erbilu prebačen u Frankfurt. Nakon ubojstva 14-togodišnje Susanne Feldmann u noći s 22. na 23. svibnja migrant Ali Bashar je zajedno s obitelji pobjegao u Irak gdje su ga u petak ujutro, nakon raspisivanja međunarodne tjeralice, uhitile kurdske službe sigurnosti i u subotu izručile Njemačkoj.

Bashar, kojem je, kao i cijeloj njegovoj obitelji odbijen zahtjev za azilom u Njemačkoj, u razgovoru s policijom u Iraku, priznao ubojstvo Susanne Feldmann. Branio se pričom kako su kobne noći oboje bili pod utjecajem alkohola i droga te da je došlo do svađe. Nakon što je žrtva zaprijetila policijom, Bashar je u panici počinio ubojstvo, stoji u njegovoj izjavi.

Majka osumnjičenog je u razgovoru za Deutsche Welle također izjavila da je njezin sin bio pod utjecajem alkohola ta da se ne sjeća što se dogodilo u noći u kojoj je ubijena Suasanne Feldmann.

Ova verzija događaja se ne poklapa s izjavama jednog svjedoka iz izbjegličkog smještaja u Wiesbadenu u kojom je bila smještena obitelj Bashar koji je policiji ispričao kako mu je osumnjičeni opisao počinjeno ubojstvo.

Slučaj Bashara potaknuo je novi niz rasprava o odnosu prema migrantima u Njemačkoj te posebice postupku prema onim osobama kojima je odbijen zahtjev za azilom, a koje unatoč tomu nisu protjerane. Obitelji Bashar je zahtjev odbijen još krajem 2016. ali se trenutno vodi žalbeni postupak.
Bashar nije protjeran unatoč brojnim sukobima sa zakonom u Njemačkoj. U jednom trenutku bio je osumnjičen i za silovanje jedne jedanaestogodišnjakinje u izbjegličkom smještaju.

U susjednom Mainzu, iz kojeg potječe Susanne Feldmann, preko vikenda su organizirani brojni prosvjedi upereni protiv migrantske politike savezne vlade Angele Merkel a novi prosvjedi inicijative Pokreni nešto pod sloganom Merkel mora otići, najavljeni su i za sutra.

11.06.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014