NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.01.2019
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

MILAS U MÜNCHENU Broj Hrvata u ovom gradu stalno raste, ali javljaju se i oni kojima treba pomoć da se vrate u Hrvatsku

Fra Ćarić je istaknuo da od pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji župa bilježi stalan porast broja Hrvata (foto: hrvatiizvanrh.hr)

Fra Ćarić je istaknuo da od pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji župa bilježi stalan porast broja Hrvata (foto: hrvatiizvanrh.hr)

Susret s udrugama

Sastanak s učitelji(ca)ma hrvatske nastave

Pozvao Hrvate iz BiH da u što većem broju izađu na izbore.

Br. pregleda: 1562

Autor: CroExpress

U pratnji generalnog konzula RH u Münchenu Petra Uzorinca, državni tajnik Zvonko Milas je u petak 8. lipnja posjetio Hrvatsku katoličku župu, u kojoj su mu domaćini bili župnik fra Boris Ćarić te fra Marinko Vukman.

Hrvatska katolička župa München djeluje u Bavarskom pastoralnom području, u sklopu nadbiskupije München i Freisinga, a osnutkom Hrvatske katoličke misije u Münchenu smatra se 1948. godina te ona danas broji više od 50 tisuća vjernika te je ove godine proslavila svoju 70. obljetnicu.

Fra Ćarić je istaknuo da od pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji župa bilježi stalan porast broja Hrvata, ali i da se svakodnevno u župu javljaju Hrvati kojima je potrebna pomoć da se vrate u RH. Kroz cijelu povijest župe događale su se slične migracije.

Susret s udrugama


Milas je istoga dana održao sastanak s predstavnicima hrvatskih udruga iz Bavarske u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Münchenu.

U svom obraćanju predstavnicima Udruge hrvatskih studenata München, Hrvatske nastave, Nogometnog kluba Croatia München, Matice hrvatske, Međimurske udruge München, Akademskog kruga HKZ München, Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, KUD Posavina, HDZ Nürnberg i Koordinacija HDZ za Bavarsku i Hrvatske kuće München, državni tajnik Milas naglasio je zadovoljstvo kontinuiranim višedesetljetnim angažmanom hrvatske zajednice u Münchenu na jačanju povezanosti ne samo Hrvata u Bavarskoj i Hrvatske te Bosne i Hrvatske, već i njihovim doprinosom u stvaranju mostova između država.

Predstavio je iskorake i nove inicijative Ureda prema Hrvatima izvan Republike Hrvatske, stavljajući naglasak na potrebu da se obostrana komunikacija, kao nužan uvjet za uspješnost u radu, održava i njeguje. Predstavnici hrvatskih udruga u Münchenu imali su prilike upoznati predstavnike Ureda sa svojim radom i djelovanjem. 

Kao naročito dojmljivu manifestaciju u organizaciji Udruge hrvatskih studenata München istaknut je svečani mimohod središtem Münchena koji se održava povodom Dana sjećanja na žrtvu Grada Vukovara već tri godine za redom. Upravo takvi inkluzivni projekti kojim se jača kako lokalno zajedništvo Hrvata u Bavarskoj, tako i duhovno zajedništvo Hrvata diljem svijeta, a u kojima su mlađe generacije preuzele ne samo inicijativu, već i kormilo u usmjeravanju djelovanja zajednice, su nužan temelj za budućnost odnosa Hrvatske i njezinog iseljeništva.

Govoreći o Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, državni tajnik je naglasio važnost izlaska u što većem broju na predstojeće izbore u toj zemlji.

Sastanak s učitelji(ca)ma hrvatske nastave

Dan ranije, delegacija Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, koju čine državni tajnik Zvonko Milas, Dario Magdić i Croatiana Orešković, održala je sastanak u prostorijama Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Münchenu s koordinatoricom i učitelji(ca)ma hrvatske nastave.

Koordinacija Bavarska nova je koordinacija koju od školske godine 2008./2009. organizira Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. U školskoj godini 2015./2016. u Koordinaciji radilo je 6 učitelja i učiteljica na ukupno 27 nastavnih mjesta. Nastava se održava u poslijepodnevnim terminima za učenike od predškolskog uzrasta do dvanaestog razreda. Nastava obuhvaća hrvatski jezik i kulturu u širem smislu: temeljne kulturne i povijesne činjenice iz hrvatske prošlosti, zemljopisne pojmove vezane uz domovinu, likovnu i glazbenu kulturu, kao i obilježavanje hrvatskih blagdana. Za učenike se organiziraju i različite izvannastavne aktivnosti: prigodne priredbe povodom proslave Svetog Nikole i Majčina dana, izložbe učeničkih radova, druženja, kreativne radionice za učenike i roditelje, kazališne predstave, filmske večeri, sudjelovanje u domovinskim projektima, školski projekti.

11.06.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014