NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.01.2019
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

VUKOVAR POTPISAO POVELJU PRIJATELJSTVA SA ŠVICARSKIM GRADOM CHÜROM Proslavljena i 25. obljetnica Hrvatske zajednice Graubünden

Foto: Zvonko Milas Facebook

Foto: Zvonko Milas Facebook

Povezuje ih hrvatski nobelovac.

Autor: CroExpress

Vukovar i švicarski grad Chür potpisali su protekle subote, 9. lipnja, povelju prijateljstva.

Tog je dana održan prijem u Gradskoj vijećnici Chüra u Švicarskoj koji je organizirao gradonačelnik grada Chüra, Urs Marti povodom potpisivanja povelje. Sastanku si bili nazočni delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Ivanom Penavom, generalni konzul Republike Hrvatske u Zürichu Slobodan Mikac, predstavnici Hrvatske zajednice Graubünden te delegacija SDUHIRH-a, predvođena državnim tajnikom Zvonkom Milasom.

Gradonačelnici su održali prezentacije o o svojim gradovima nakon kojih su razmatrane mogućnosti suradnje, pri čemu je naglašen značaj hrvatske zajednice u Graubündenu koja predstavlja most, ne samo između Grada Vukovara i Grada Chüra, već i između Konfederacije Švicarske i Republike Hrvatske.

Nakon rasprave o mogućim aspektima suradnje potpisana je Povelja prijateljstva gradova Vukovar i Chür, koju su potpisali gradonačelnici Grada Vukovara i Grada Chüra – Ivan Penava i Urs Marti te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas, generalni konzul Republike Hrvatske u Zürichu, Slobodan Mikac, te predsjednik Hrvatske zajednice Graubünden, Marcel Djakovic.

Nakon potpisivanja Povelje posjetili su štand Turističke zajednice Vukovar koji se nalazi u blizini Gradske vijećnice, na kojem su bili izloženi tradicionalni hrvatski proizvodi te je upriličen je i folklorni nastup djece.

35079104_2050180095075449_2936544933563072512_o

U večernjim satima u dvorani Titthof održana je proslava prijateljskog susreta Vukovara i Chüra, ali i obilježavanje 25. obljetnice postojanja Hrvatske zajednice Graubünden. Nakon obraćanja gradonačelnika Penave i Martija, državni tajnik Milas je u svom govoru istaknuo kao poveznicu naše domovine i Vukovara sa Švicarskom dobitnika Nobelove nagrade, Lavoslava Ružičke, rođenog u Vukovaru koji je svoju karijeru ostvario i usavršio u Švicarskoj, naglasivši da najkvalitetnije spone između država čine upravo hrvatski iseljenici.

Urs Marti istaknuo je da je ovaj događaj početak jednog prijateljstva koje bi moglo biti samo na dobrobit svim akterima. To prijateljstvo, unatoč brojnim različitostima, živjet će onoliko koliko ga budu nosili svi sudionici ovog događaja. Također je istaknuo i Hrvatsku zajednicu Graubünden, koja je svojim aktivnostima u gradu Churu ostavila dubok trag. U izuzetno toploj atmosferi večer je nastavljena uz nastup djece iz Hrvatske škole te HKGD 'Dunav' iz Vukovara.

13.06.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014