NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.01.2019
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

JESTE LI ZNALI? Crkva iz 9. stoljeća u kraljevskom gradu Ninu građena je kao sunčani sat

Crkva sv. Križ (foto: Dinko Denona)

Crkva sv. Križ (foto: Dinko Denona)

Ususret 10. festivalu Sunca i svjetlosti.

Br. pregleda: 3661

Autor: CroExpress/PR

Jeste li znali da je crkva sv. Križa građena kao sunčani sat? Ove godine se u kraljevskom gradu Ninu održava 10. jubilarni festival Sunca i svjetlosti, 20. - 21. lipnja.

1. Crkva Sv. Kriz, autorica Arleta Vidic
Foto: Arleta Vidić

Dvodnevni festival održat će se u i oko crkve svetog Križa, a bit će ispunjen raznovrsnim programom. Očekuje vas likovna izložba ‘Sveti Križ u Svetom Križu’, znanstvena i stručna predavanja, kreativne radionice za djecu, potraga za blagom, promatranje sunčeve svjetlosti u trenutku solsticija, a u večernjim satima promatranje Mjeseca i zvijezda uz pomoć teleskopa te druge zanimljivosti. Na taj se način u Ninu pozdravlja ljeto. Kako se tada obilježava i Svjetski dan glazbe, očekuju vas glazbene poslastice.

8. Nastup ninskih tamburasa, autorica Arleta Vidic
Foto: Arleta Vidić

Odoljela velikim razaranjima

Festival se održava u crkvi sv. Križa iz 9. stoljeća koja je najpoznatiji spomenik crkvenog graditeljstva. Jedna od malobrojnih građevina koja je kroz turbulentna vremena odoljela velikim razaranjima Nina. Nalazi se gotovo u središtu otočiča, na temeljima antičkih zidova. Sa svake strane crkve nalazi se prozor, odnosno ovalni otvor. Zbog originalnog oblika i ljepote uvrštena je među reprezentativne spomenike ranosrednjovjekovne arhitekture. 

Pripada građevinama zanimljivih centralnih tipova. Tlocrt je u obliku nepravilnog jednokrakog grčkog križa. Svi su krakovi presvođeni kubastim svodom. Plašt je s vanjske strane ukrašen nizom slijepih niša. Na crkvi dominira kupola nepravilnog elipsoidnog oblika, koja se prema vrhu znatno suzuje. Na temelju klesanog nadvratnika iznad ulaznih vrata smatra se da je crkvu obnovio župan Godečaj (Godeslav, Godesav) u 11. st. Na unutrašnjem zidu s lijeve strane nalazimo mali dio sačuvanih freski iz 13. st. U okolišu crkve otkriveno je više od 200 srednjovjekovnih i novovjekovnih grobova, okvirno datiranih od oko 7. do otprilike 18. st., od kojih je dio s nalazima. Tu su pronađeni i ostatci materijalne kulture Hrvata koji su u ranom srednjem vijeku naselili antički Nin.

5. Festival Sunca i svjetlosti, autor Stjepan Magas
Foto: Stjepan Magaš

U doba hrvatskih narodnih vladara crkva je bila uklopljena u čitavu konstrukciju kneževskog (kraljevskog) dvora. Prema nekim tumačenjima bila je zavjetna. Crkva je dragocjeni spomenik, smatra se simbolom grada Nina, a također i simbolom zadarske regije jer se nalazi u grbu i zastavi Zadarske županije. Vrata crkve su otvorena cjelodnevno i cjelogodišnje. 

Njezin poseban odnos sa suncem vidljiv je iz svjetlosne komunikacije, gdje sunce crkvu 'koristi' kao sunčev sat i kalendar. Zbog prikazivanja magične igre sunca, svjetla i sjene unutar crkve česte su usporedbe sa znamenitim Stonehengeom

4. Djeca grle sunceve zrake, autorica Marija Dejanovic
Djeca 'grle' sunčeve zrake (foto: Marija Dejanović)

Engleski arhitekt Thomas Graham Jackson nazvao ja crkvu sv. Križa najmanjom katedralom na svijetu pa je stoga svakodnevno obilazi veliki broj turista.

Po međunarodnom UTC računanju vremena ljetni solsticij je u 10:07 h. Ljetni solsticij po hrvatskom lokalnom SEV računanju vremena je 21.06. u 12:07 h.

Pridružite nam se kako bismo se zabavili i pozdravili nadolazeće ljeto!

13.06.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014