NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.12.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

LEGENDARNA HRVATSKA JEDRILICA KREĆE NA PUT OKO SVIJETA U godinu dana prijeći će 28 tisuća milja preko tri oceana

Foto: Sandro Tariba

Foto: Sandro Tariba

Finalne pripreme za ekspediciju obavljene su u posljednja tri mjeseca u marini u Malom Lošinju.

Autor: CroExpress

Sa startnom i ciljnom točkom u Malom Lošinju, na put oko svijeta ove nedjelje, 17. lipnja 2018. godine, u 14 sati kreće poznata povijesna jedrilica ‘HIR 3’.

‘HIR 3 - preko 3 OCEANA' posljednja je faza projekta obnove legendarne jedrilice HIR 3 s kojom je krajem ’80-ih godina M. Šutej oplovio svijet, a M. Saletto snimio popularni dokumentarni serijal ‘Jedrima oko svijeta”. Nakon što je preživjela bombardiranje Dubrovnika ‘90-ih, jedrilica je desetak godina bila zapuštena u Vrsaru, nakon čega ju je 2014. godine otkupio sadašnji vlasnik Saša Fegić. S namjerom da ju potpuno obnovi i odvede na još jednu plovidbu oko svijeta, nakon četiri godine popravaka jedrilica je spremna za svoj veliki plov. Tako će legendarna jedrilica ‘HIR 3’ zaploviti preko tri oceana i tri najznamenitija rta, 28 tisuća milja.

Put oko svijeta, autor fotografije Sandro Tariba (1)
Foto: Sandro Tariba

Ekspedicija polazi na put iz Malog Lošinja, 'sportska ruta' prati put od Gibraltara preko Cape Towna, Australije i Novog Zelanda, do Rta Horn te uz Južnu Ameriku preko Atlantika natrag u Mediteran. Petnaestak članova posade izmijenit će se kroz 16 etapa putovanja, s ciljem da uspješno oplove svijet u otprilike godinu dana. Među članovima posade naći će se i nekoliko Istrijana, članova Jedriličarskog kluba Horizont iz Poreča i Jedriličarskog kluba Delfin iz Pule, zatim više članova Jedriličarskog kluba Dobro more iz Zagreba te nekoliko ‘kontinentalaca”, jedriličara iz Mađarske i Srbije. Na velikom dijelu puta sa skiperom će jedriti i njegova djevojka, Marina Đukanović iz Malog Lošinja, međutim većinu rute sam će otplovit vlasnik Saša Fegić.

Finalne pripreme za ekspediciju obavljene su u posljednja tri mjeseca u marini u Malom Lošinju, zahvaljujući velikoj podršci Jedriličarskog kluba Jugo i Marine Lošinj. Ekspediciju ‘HIR 3 preko 3 OCEANA' podržala je i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, u okviru aktivnosti promocije i obnove tradicije jedrenja na otoku Lošinju. Stoga je i polazna točka ekspedicije upravo Mali Lošinj u koji će se, kroz godinu dana ‘HIR 3’ sa svojom posadom i vratiti.

Mediji su dobrodošli porazgovarati sa skiperom i posadom već od 11 sati u Marini Mali Lošinj.

13.06.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014