NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

12.12.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

(FOTO) VODIMO VAS KROZ HRVATSKA SVETIŠTA Upoznajte 'mali Lurd' u Dalmaciji, skriven u Biokovo, čuvan od Gospe

Foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

Foto: Splitsko-makarska nadbiskupija

Svetište Vepric kod Makarske.

Br. pregleda: 4621

Autor: CroExpress/I.A.

Nedaleko od grada Makarske, u skladnom prirodnom ambijentu, na obroncima šumovitog brežuljka nalazi se biskupijsko svetište Gospe Lurdske, Vepric.

Svetište postoji od 1908. godine i osnovao ga je biskup dr. Juraj Carić koji je tu i pokopan.

Poznat je pod nazivom 'Mali Lurd' jer svojim izgledom podsjeća na francuski Lurd u kojem se 1858. godine 18 puta Bernardici Soubirous ukazala Blažena Djevica Marija.

Svetište se nalazi samo stotinjak metara od mora, uvučeno je u Biokovu. Prirodna špilja u kojoj je napravljen kameni oltar i na vrh koje je postavljen kip Gospe te cijeli krajolik s brežuljcima, raslinjem i prirodnim potokom apsolutno podsjećaju na Lurd. U svetištu je podignuta kapela sa sakristijom, spomenuti kameni oltar na ulazu u špilju, ispovjedaonice, postaje križnog puta, dom za duhovne vježbe, staze za procesije.

Na ulazu u svetište nalazi se kip arkanđela Gabrijela. U 'malom Lurdu' ćete vidjeti i spomenik svetoj Bernardici te spomen na francuski Lurd - u špilji na kamenoj ploči natpis podsjeća da se Bernardici ukazala Gospa u ovakvoj špilji, kao i spomen ploču otvaranja svetišta.

Zbog svoje prirodne ljepote, blizine mora, mira i tišine kojom odiše, svetište Vepric jako je privlačno za hodočasnike tijekom cijele godine, a osobito za hodočasničkih dana 7. i 8. rujna, 15. kolovoza, 25. ožujka i 11. veljače.

Svetište Vepric je i nezaobilazan dio ponude Makarske turističke zajednice. Mnogi prolaznici ovdje navrate da se odmore, kratko se pomole Majci Božjoj, upale svijeću i nastave svoj put.

A prema svjedočanstvima nekih, ovdje su, po zagovoru Majke Božje dobivene brojne milosti.

Čudom spašeno od požara

Vatrogasci pričaju da se pravo čudo dogodilo u Gospinu svetištu Vepric. Prije deset godina, u rujnu 208. godine visoki plameni tornjevi gutali su najgušću borovu šumu uokolo svetišta, oganj je došao sa sjeverozapadne strane špilje, i kada su svi pomislili da nema spasa, odjednom su se plameni stupovi povukli. 


Svete mise održavaju se svaki dan. Za vrijeme ljetnog računanja vremena u 18:00; za vrijeme zimskog računanja vremena u 15:30, a nedjeljom i zapovjednim blagdanom za vrijeme ljetnog računanja vremena u 09:00 i u 18:00; za vrijeme zimskog računanja vremena u 09:00 i u 15:30 sati.


>>>VODIMO VAS KROZ HRVATSKA SVETIŠTA Upoznajte netipično marijansko svetište u srcu Zagreba, utočište Hrvata u teškim trenutcima

 >>>VODIMO VAS KROZ HRVATSKA SVETIŠTA Malo, jedinstveno mjesto u Lijepoj našoj gdje je ostavljen vidljivi znak Božje prisutnosti 

FOTOGALERIJA:

13.06.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014