NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

10.12.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

ZAŠTITA PRAVA HRVATA U MAKEDONIJI Hrvatsko izaslanstvo je prvo primljeno kod makedonskog premijera nakon promjene imena zemlje

Foto: Hrvatiizvanrh.hr

Foto: Hrvatiizvanrh.hr

Provođenje sporazuma.

Autor: CroExpress

U Skopju je u ponedjeljak, 18. lipnja 2018. održana Treća sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za praćenje provedbe Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Makedonije o zaštiti prava hrvatske manjine u Republici Makedoniji i makedonske manjine u Republici Hrvatskoj. Tom prilikom hrvatsko izaslanstvo primio je i makedonski premijer Zoran Zaev. 

Treća sjednica hrvatsko-makedonskog MMO-a za zaštitu nacionalnih manjina održana je u dvorani Kluba zastupnika Parlamenta Republike Makedonije. Hrvatsko izaslanstvo predvodio je gospodin Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjedatelj hrvatskog dijela MMO-a, a makedonsko izaslanstvo gospodin Edmond Ademi, ministar u Vladi Republike Makedonije zadužen za dijasporu i predsjedatelj makedonskog dijela MMO-a.

Tijekom sjednice analizirana je provedba usvojenih preporuka s prethodne sjednice, koja je održana u listopadu 2010. u Zagrebu te su razmotrena aktualna pitanja od važnosti za obje manjine. Posebno je istaknuta važnost aktivnog sudjelavanja predstavnika obiju manjina u radu MMO-a. Po završetku sjednice i usklađivanju Zapisnika na hrvatskom i makedonskom jeziku, supredsjedatelji Zvonko Milas i Edmond Ademi potpisali su Zapisnik o Trećoj sjednici hrvatsko-makedonskog MMO-a. Dogovoreno je da će obje strane dostaviti Zapisnike svojim vladama, kako bi služili kao instrument za daljnje unaprjeđenje položaja nacionalnih manjina te sveukupnom razvoju suradnje između dviju država.

Po završetku sjednice makedonski predsjedatelj ministar Ademi zahvalio se hrvatskom izaslanstvu na uspješnoj suradnji u pripremi i tijekom ove sjednice te se zahvalio Republici Hrvatskoj na potpori koju pruža Makedoniji u procesu pristupanja euroatlantskim integracijama.

Hrvatski predsjedatelj Zvonko Milas zahvalio se svom makedonskom kolegi Edmondu Ademiju i svim članovima hrvatsko-makedonskog MMO-a na doprinosu u radu Odbora te na usvajanju kvalitetnih i realnih preporuka s ciljem daljnjeg razvijanja partnerske i učinkovite suradnje, a na
dobrobit hrvatske i makedonske manjine i dvije prijateljske države.

U skladu s time, Milas je kazao kako će se sljedeća, 4. sjednica hrvatsko-makedonskog MMO-a održati kroz godinu dana u Zagrebu.

Milas kod Zaeva

Predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev primio je istog dana izaslanstvo Republike Hrvatske na čelu s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom, kao prvo strano izaslanstvo nakon što su Makedonija i Grčka potpisale Sporazum o imenu.

makedonija6

Na sastanku se razgovaralo o načinima i mogućnostima unaprjeđenja prava nacionalnih manjina i osnaživanju suradnje između dvije države. Predsjednik Zaev istaknuo je prijateljstvo dviju država te kontinuiranu potporu Vlade Republike Hrvatske i premijera Plenkovića u procesu približavanja Makedonije euroatlantskim integracijama. Državni tajnik Milas izrazio je zadovoljstvo iskazanom spremnošću za podupiranje aktivnosti hrvatske zajednice, kao i u definiranju primjerenog statusa Hrvata u Republici Makedoniji.

Obje strane izrazile su spremnost za nastavak razvijanja prijateljskih odnosa i jačanje međusobne suradnje.

19.06.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014