NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

10.12.2018
tekst
tekst

Hrvatska

'NAŠA DOMOVINA IMA IZVANREDNE LJUDE' Grabar-Kitarović odlikovala i Hrvate iz dijaspore

Svi odlikovani s predsjednicom (foto: predsjednica.hr)

Svi odlikovani s predsjednicom (foto: predsjednica.hr)

Između ostalih, dobili su ih Slaven Bačić i Tomislav Žigmanov iz Republike Srbije.

Autorica: Vesna Kukavica

U Zagrebu je 18. lipnja, uoči ovogodišnjeg Dana državnosti, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uručila odlikovanja i priznanja istaknutim pojedincima iz područja društvenih i humanističkih djelatnosti.

U prigodnom govoru predsjednica je istaknula: ‘Priznanja koja vam se danas dodjeljuju obuhvaćaju izniman doprinos koji ste svojim životom i radom, a posebno svojim osobnim angažmanom na promicanju humanosti i društvenih vrijednosti, dali na više područja našeg javnog života: u gospodarstvu, znanosti, kulturi i umjetnostima, u promicanju prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, u zdravstvu, sportu i turizmu, u očuvanju nacionalnog identiteta hrvatskog iseljeništva, u vatrogastvu, zaštiti i spašavanju.’

Umjetnike i djelatnike u kulturi predsjednica drži nositeljima društvenih i duhovnih vrijednosti koji svojim talentom, kreativnošću i žarom prema svome poslu često nadomještaju nedovoljno sredstava koja se mogu uložiti u kulturu, a osvrnula se i na požrtvovnost hrabrih ljudi koji rade u službama spašavanja i zbrinjavanja te su uvijek uz nas kada je to najpotrebnije.

‘Svatko na svoj način i u svome djelokrugu treba pridonijeti razvoju svoje domovine, kao što ste to učinili svi vi koji ćete danas primiti odlikovanja Republike Hrvatske. Neprestano ponavljam kako naša domovina ima izvanredne ljude, čiji vrijedan rad često nije poznat u javnosti. Upravo zato ovim odlikovanjima ističemo kako su njihovi napori prepoznati kao snažne poluge uspjeha društvenoga razvoja i općega dobra’, naglasila je predsjednica u svom obraćanju, dodavši kako je potrebno što više isticati uspješne ljude jer su upravo oni poticaj širenju stvaralačkog ozračja, optimizma i samopouzdanja što nam je potrebno u našem suvremenom društvu.

Predsjednica i dr. sc. Slaven Bacic, Vojvodina
Slaven Bačić (foto: predsjednica.hr)

Odlikovanje Reda hrvatskog pletera predsjednica Grabar Kitarović uručila je dr. sc. Slavenu Bačiću za osobiti doprinos ugledu Republike Hrvatske te dobrobiti njezinih građana jer je poticajno djelovao kao predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice. Istaknuo se osobito u području društvenih, obrazovnih i kulturnih djelatnosti hrvatske manjinske zajednice u Republici Srbiji. Kao istaknuti intelektualac, doktor pravnih znanosti te priznati kulturni djelatnik, dva je puta zaredom biran za predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća, najvišeg zastupničkog tijela Hrvata u Republici Srbiji utemeljenog prema Zakonu o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina iz 2002., doprinijevši afirmaciji hrvatskog jezičnog i kulturnog identiteta te medijskih sloboda u javnom životu većinske društvene zajednice. 

Odlikovanje Red hrvatskog pletera iz ruku predsjednice Grabar Kitarović s posebnim je ponosom preuzeo profesor Tomislav Žigmanov i to za osobiti doprinos ugledu Republike Hrvatske te dobrobiti svih njezinih građana svestrano djelujući kao književnik, esejist i političar putem Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, čiji je aktualni predsjednik i zastupnik u parlamentu Republike Srbije. Dokazao se jasnim političkim i kulturnim aktivizmom s osmišljenim programom u suvremenim demokratskim procesima za sveopći boljitak hrvatske manjinske zajednice kao i društva u cjelini u Republici Srbiji. 

Predsjednica i profesor Tomislav Žigmanov Vojvodina
Tomislav Žigmanov (foto: predsjednica.hr)


Redom hrvatskog pletera za izniman doprinos u jačanju ugleda Republike Hrvatske te očuvanju hrvatskog identiteta i kulturnih običaja hrvatske zajednice u Mađarskoj odlikovan je Marin Skenderović, rođeni Subotičanin koji djeluje kao voditelj ureda Hrvatske turističke zajednice u Mađarskoj.

Nadalje, iz domovine Redom hrvatskog pletera za iznimne uspjehe i zasluge na području kulture, te osobiti doprinos razvitku i ugledu RH odlikovani su dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, dr. sc. Lidija Nikočević, dr. sc. Tvrtko Zebec, Hrvoje Špicer, Petar Vitas, Silvestar Doroghazi te Ivan Vukman, uključujući i zlatne sportaše kao što su Dina Levačić iTin Srbić.

Odlikovani živući velikani kulture i znanosti

Među odlikovanim živućim velikanima hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti izdvajamo: Redom kneza Branimira s ogrlicom odlikovan je akademik Radoslav Katičić; Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom posmrtno su odlikovani gospoda Dražen Aleksić, Antun Alošinac, Ivan Jurić i Vilson Kulaš. Za izniman doprinos hrvatskoj kulturi Redom Ante Starčevića, odlikovan je akademik Luko Paljetak; Redom Ante Starčevića za sveukupni rad te promicanje međunarodnog ugleda Hrvatske na području znanosti, obrazovanja i politike odlikovan je prof. dr. sc. Dragan Primorac, a za razvoj kazališne umjetnosti Redom Ante Starčevića odlikovan je Rene Medvešek.

Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovani su red. prof. art. Jože Haluza i dr. sc. Joško Ćaleta za zasluge u promociji hrvatske tradicijske kulture; slavna dizajnerica Iva Babaja i Nikolina Jelavić-Mitrović za izniman doprinos zastupanju dizajnerske struke i njeno promicanje u RH i u svijetu; Markita Franulić za inovacije u muzejskoj struci; Franjo Marić za osobite zasluge za kulturu u području književnosti i očuvanja identiteta Hrvata na bosanskohercegovačkim prostorima.

Među gospodarstvenicima Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića odlikovani su gospoda Luka Burilović, Darinko Bago, Đuro Horvat, Dragutin Kamenski i Antun Marodi. 

Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske u zdravstvu odlikovani su doc. dr. sc. Boro Nogalo, Jasna Ćurković Kelava te Renato Mittermayer kao i Ljerka Pavić, uz ostale. Redom hrvatskog trolista odlikovan je Josip Sajko.

Povelja Republike Hrvatske, za osobiti doprinos u promicanju dalmatinske klapske pjesme pripala je Klapi ‘Trogir’ te Klapi ‘Cesarice’. Povelja je pripala i Udruzi humane zvijezde Hrvatske '03, SKUD-u ‘Ivan Goran Kovačić’, prvom hrvatskom pjevačkom društvu ‘Zora’ starom 160 godina te Hrvatskom saboru kulture, za osobiti doprinos u promicanju kulturno-umjetničkog amaterskog stvaralaštva.

Povelje Republike Hrvatske dodijeljene su Hrvatskom klubu ‘August Šenoa’, za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, obrazovanja, kulture i folklora, te očuvanju hrvatskog identiteta u Mađarskoj. 

Čestitamo od srca – svima!

19.06.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014