NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

10.12.2018
tekst
tekst

Vjera

TKO JE TAJ Za kojeg je Isus rekao da je 'najveći čovjek rođen od žene'?

Blagdan rođenja Ivana Krstitelja.

Br. pregleda: 2287

Autor: CroExpress

'Zaista, kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja' prenosi evanđelist Matej Isusove riječi koje se odnose na Ivana Krstitelja, čovjeka koji je živio u pustinji u blizini rijeke Jordan.

Ivan je, izvješćuju nam spisi sv. Jeronima i sv. Augustina, bio posvećen već u majčinoj utrobi i nikad nije počinio grijeh. Kroz svoj život potpuno se odrekao ovog svijeta te se posvetio pripravljanju staza kojima će koračati Spasitelj.
Nosio je odijelo od devine dlake, opasano kožnim pojasom. Jeo je divlji med i skakavce. Propovijedao je blizinu kraljevstva Božjeg i pozivao svoje sunarodnjake na obraćenje.

Rođendan ovog sveca slavimo 24.lipnja i ima dva velika naslova: Preteča, jer se na njemu ispunja proroštvo Izaijino o Božjem glasniku koji će neposredno navijestiti dolazak Mesije; zatim Krstitelj, jer je sam Gospodin Isus Krist došao na obale Jordana da primi od njega krštenje.

On je također uz nevinu dječicu i prvi Mučenik Novoga Zavjeta koji je krv svoju prolio iz posluha Božjoj riječi koju je neustrašivo naviještao. Sve je to razlog da Crkva od najstarijih vremena slavi ne samo njegov dan mučeništva i smrti, nego i njegov rođendan kao nijednome od svetaca.

On je jedini svetac čiji rođendan slavimo uz Isusov i Marijin rođendan.


Ivan Krstitelj jedan je od najomiljenijih svetaca u hrvatskom narodu, a posvećena su mu brojna naselja.

24.06.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014