NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

10.12.2018
tekst
tekst

Iseljenički info

POSEBAN DOGAĐAJ I NAČIN POVEZIVANJA S DOMOVINOM 1500 američkih Hrvata i gostiju dolazi u Zagreb

Foto: HMI

Foto: HMI

52. tamburaški festival mladih HBZ-a.

Autor: CroExpress/ Franjo Bertović

Tradicionalni 52. tamburaški festival mladih HBZ-a održati će se u Zagrebu 30.06. (subota) 2018. u KD VATROSLAV LISINSKI.

Na nadolazećem festivalu sudjelovati će 18 folklornih skupina iz SAD-a, koji će svoj nastup i svečani koncert započeti u 13 sati. Tradicionalno, ovom festivalu nazočit će visoki gosti iz političkog i javnog života, prijatelji HBZ- e, kao i mnogobrojni članovi folklornih skupina iz Zagreba i okolice.

Ovaj festival sedmi je po redu koji u suradnji s gradom Zagrebom organizira Hrvatska matica iseljenika. U Zagreb dolazi 1200 sudionika te još toliko članova obitelji i pratnje. Poseban je to način povezivanja s domovinom ali i veliki iskorak za promociju Hrvatske i našeg turizma, jer upravo su iseljeni Hrvati naši najbolji promotori.

52. Omladinski tamburaški festival Hrvatske bratske zajednice u Americi održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Na Festival dolaze glavni predsjednik HBZ-a Edward W. Pazo, glavni potpredsjednik Franjo Bertović, glavna tajnica i rizničarka Bernadette Luketich Sikaras i 2. potpredsjednik Michael Ricci.

Hrvatska bratska zajednica u Americi (Croatian Fraternal Union of America), najstarija i najbrojnija hrvatska organizacija u iseljeništvu, povjerila je Hrvatskoj matici iseljenika organizaciju svog tradicionalnog 52. tamburaškog festivala mladih HBZ-a.

Daleko od domovine, HBZ veliki trud ulaže u održavanju hrvatskog identiteta među svojim mladim članovima. Nastupom u Zagrebu na poseban način iskazuje se zahvalnost hrvatskim iseljenicima svih generacija što njegujući hrvatske tradicijske vrednote održavanju svoj nacionalni identitet. U Ameriku u kojoj žive, vrate s lijepim uspomenama, novim prijateljstvima i još ponosniji na svoje korijene i domovinu iz koje su potekli.

O Hrvatskoj bratskoj zajednici

Uzbuđenje i veselje ovladalo je mnogobrojnom djecom i roditeljima, ovdje u Americi, još prije godinu dana, kad je Omladinska kulturna federacija Hrvatske bratske zajednice donijela odluku da se 52. Tamburaški festival mladeži održi u prelijepoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u Zagrebu.

San je djece i roditelja da posjete domovinu svojih predaka i da na festivalskoj pozornici pokažu svoje umijeće te ljubav prema folklornoj i tamburaškoj baštini.

Sve je započelo prije pola stoljeća u Dječjem domu u Des Plainesu, u saveznoj američkoj državi Illinois, gdje je održan prvi Omladinski festival HBZ-a 1967.
Dječji dom ili sirotište osnovano je poslije Prvog svjetskog rata da bi se zbrinula djeca koja su izgubili roditelje u ratu. Kad su ta ratna siročad završila svoje školovanje i postala samohrana, izbio je Drugi svjetski rat te je Hrvatska bratska zajednica odlučila da Dječji dom ostane i dalje otvoren, te da brine o novom valu djece koja su pristizala tijekom tih ratnih godina.

U domu su djeca, osim skrbi, stjecala i školsku te drugu naobrazbu kroz kulturno-zabavne aktivnosti te upoznavala programe i ciljeve fraternalizma, kako bi jednog dana postali dobri članovi Zajednice. Dom je imao pjevački zbor a kasnije i tamburaški s kojim su nastupali diljem Amerike.

Dvoje djece iz Des Plainesa, John Gornik i Joseph Kirasich, i danas su odlični tamburaši te učitelji glazbe. 

Festival je 1966. utemeljila skupina fraternalističkih aktivista na čelu s izvrsnim vođom i vizionarom Bernardom M. Luketichem, kasnije predsjednikom Zajednice.

U pedesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća bio je osjetan zamah tamburaške i hrvatske narodne baštine koja se širila diljem američkog kontinenta, pa je sazrela ideja da se ona prikaže na jednom mjestu. Stvorena je prilika da se djeci i roditeljima, članovima Zajednice, omogući jednom godišnje festivalska priredba, na kojoj bi se pokazala sva dostignuća djece u tamburaškim i folklornim zborovima, u kojima su djelovali.
Iako festival mladeži nije natjecateljskog karaktera, ipak izbor programa i koreografije, te uvježbavanja i probe traju dugo na najvišoj razini odgovornosti.
Narodne nošnje su poglavlje za sebe. I one se proučavaju, šivaju i pripremaju za nastup. Pripreme za festival su dugotrajne i u njima sudjeluju djeca i odrasli. Festivalske priredbe usto formiraju mnoge talentirane glazbenike, plesače i pjevače, koji kasnije dolaze na čelne funkcije te svoju naobrazbu i umijeće prenose na nove naraštaje. 

Program 52. Festivala

Festival mladeži HBZ-a se svake godine seli iz grada u grad. Ove godine Tamburaški festival mladeži Kulturne federacije HBZ-a stiže u Zagreb. I to po sedmi puta od svog postanka. Održat će se u KD Vatroslava Lisinskog u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.  U zračnu luku Dr. Franjo Tuđman gosti će početi pristizati posljednjeg tjedna u lipnju. I to njih nešto više od tisuću i petsto! Svečani koncert za goste iz Amerike Zagrebački folklorni ansambl održat će 29. lipnja u Lisinskom. 

52. Tamburaški festivala mladeži Zajednice započet će 30. lipnja u 13 sati. Na pozornicu će se popeti sva djeca sudionici festivala te pod dirigentskom palicom gostujućeg dirigenta Marije (Krpan) Kuren iz Steeltona (PA) izvesti državne himne i tri odabrane tamburaške kompozicije. Potom će se 12-minutnom izvedbom svoj program predstaviti 17 kulturno umjetničkih društava iz Amerike i jedno iz domovine Hrvatske – KUD Sveti Juraj iz Zagorja pokraj Ogulina. 
U nedjelju, 1. srpnja u 11:30 sudionici festivala prisustvovat će tamburaškoj misi u Zagrebačkoj katedrali. Potom je planiran odlazak u 'Bunčić klet' te poslijepodnevna zabava i druženje.
U ponedjeljak, 2. srpnja zborovi odlaze na turneje po Hrvatskoj. 

27.06.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014