NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.01.2019
tekst
tekst

Kultura

VRATIMO NADU ZAVIČAJU 'Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine'

Foto: IKA

Foto: IKA

Manifestacija će se održati u Zagrebu 7. i 8. srpnja.

Br. pregleda: 1022

Autor: CroExpress/IKA

Dvodnevna manifestacija 'Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine' pod geslom 'Vratimo nadu zavičaju' predstavljena je u srijedu 27. lipnja u Zagrebu na susretu novinara i predstavnika organizatora i pokrovitelja.

Manifestacija će se održati u Zagrebu 7. i 8. srpnja u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, Udruge bosanskih Hrvata Prsten, župe svete Marije Anđeoske-Sopnica i Zajednice Hrvata iz Bosne i Hercegovine. 

U Hrvatskoj matici iseljenika u subotu 7. srpnja održat će se susret s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem i hrvatskim članom Predsjedništva BiH dr. Draganom Čovićem. Istoga dana u 21 sat na gornjogradskoj ljetnoj pozornici na Gradecu pjesmom i plesom bit će predstavljena tradicijska kultura Hrvata i BiH.

U župnoj crkvi Svete Marije Anđeoske u Sopnici u nedjelju 8. srpnja u 11 sati euharistijsko slavlje predvodit će kardinal Puljić.
Nakon mise slijedi kulturno-zabavni program s nastupom zborova i kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine.

Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika koja je jedan od organizatora, naglasio je kako se tom manifestacijom želi okupiti bosansko-hercegovačke Hrvate i predstaviti ih kroz kulturnu i vjersku baštinu.
'Hrvate u BiH smatramo iznimno važnim dijelom hrvatskog ukupnog korpusa, a u ovom periodu pred skore izbore u BiH ovaj događaj posebno dobiva na težini. Raduje nas što na susretu s bosansko-hercegovačkim Hrvatima sudjeluju dva iznimno važna čovjeka kardinal Puljić i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda dr. Čović', rekao je Marić.

Fra Stipo Karajica
, župni vikar u župi Svete Marije Anđeoske u Sopnicu u Zagrebu koji je i glavni inicijator manifestacije pojasnio je kako se na tom projektu važnom za Hrvate općenito radi već godinu i pol, a ideja je potekla od nekoliko zavičajnih susreta koji se održavaju u Samostanu sv. Ilije i župi svete Marije Anđeoske, a zanimanje za manifestaciju iskazali su predstavnici više od dvadeset zavičajnih zajednica, udruga i klubova BiH, gdje se okupljaju Hrvati koji žive u Hrvatskoj.

Manifestacija se priređuje s ciljem međusobnog povezivanja u Hrvatskoj i šire, upoznavanja zajedničke tradicije, kulture i nošnje, unapređenja kulturnih, obrazovnih, gospodarsko-socijalnih i drugih životnih zanimanja raseljenih bosansko-hercegovačkih Hrvata, kao i pružanja potpore Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta.
'Manifestaciju smo željeli obogatiti da bude i kulture, narodnih nošnji, plesova, pa i gastro-ponude. Nadamo se da ćemo ta dva dana osjetiti međusobnu povezanost, snagu i jedinstvo; da će tih dana sve razlike među nama ma kakve bile biti na najmanjoj razini; te da će vjerska, kulturna i svaka druga baština - vrijednosti koje nas krase kao Hrvate u Republici Hrvatskoj i izvan učiniti još snažnijima, vrijednijima', rekao je Karajica.

Ivana Perkušić uime pokrovitelja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH istaknula je kako Ured rado daje potporu projektima kojima se promiče kultura, identitet, vjera. Posebno je uputila na geslo koje se čini znakovitim u današnje vrijeme puno izazova. Izrazila je nadu da će manifestacija dati doprinos

Izaslanik gradonačelnika Zagreba Jurica Gregorić rekao je kako je grad sretan da može sudjelovati u promociji i očuvanju kako identiteta vjerskog, nacionalnog, kulturnog, tako i kulturne baštine Hrvate iz BiH koja je jako bogata i velika.

28.06.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014