NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

10.12.2018
tekst
tekst

Aktualno

HRVATSKU KONTAKTIRALA ANGELA MERKEL Plenković kaže da nije realno da brodovi s migrantima pristaju u hrvatske luke

Foto: Hina

Foto: Hina

Rješavanje pitanja migracija i azila.

Br. pregleda: 1352

Autor: CroExpress/Hina

Nije realan scenarij da brodovi s migrantima počnu pristajati u hrvatske luke, jer bi to bilo protivno međunarodnom pravu, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković prije početka summita EU-a na kojem je ključna tema pitanje migracija.

'Znate da po međunarodnom pravu te brodove, kada se uoče, treba odvesti u najbliže luke. To su međunarodne obveze i s te strane ne vidim da je takav scenarij realan', rekao je premijer Plenković, odgovarajući novinarima na pitanje je li moguće da brodovi s migrantima počnu pristajati u hrvatske luke.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponavlja da na ovom summitu nije moguće postići konsenzus o rješavanju pitanja migracija i azila, stoga kaže da je potrebno naći rješenje s onim zemljama koje to žele kroz bilateralne sporazume.

Na upit je li Njemačka kontaktirala hrvatsku vladu u vezi s tim, Plenković je rekao da je bilo kontakata na diplomatskoj razini, ali bez konkretnih dogovora.

'Mi razgovaramo o poboljšanju sedam zakonskih prijedloga koji se odnose na reviziju Dublinske uredbe. Po toj uredbi moguće je sklapati bilateralne sporazume koji bi omogućili kvalitetniju suradnju među državama članicama kada je riječ o sekundarnoj migraciji. Došlo je do određenih kontakata na diplomatskoj razini, ali nikakvih konkretnih dogovora nije bilo', rekao je Plenković.

Kompliciran summit u 
Bruxellesu

Čelnici zemalja članica okupili su se u četvrtak u Bruxellesu na jednom od najkompliciranijih summita u novije vrijeme zbog novih napetosti oko migracija, trgovinskih razmirica sa Sjedinjenim Državama, potrebe za daljnjim reformama euro-zone i stoga se ne isključuje mogućnost da se prvi dan summita odulji do ranih jutarnjih sati u petak.

Migracije su ponovno u središtu pozornosti, iako to uopće ne odgovara stanju na terenu. Naime, broj ilegalnih ulazaka u Europsku uniju pao je za 95 posto u odnosu na vrhunac krize u listopadu 2015., zahvaljujući nizu mjera koje su poduzete da se zaustavi i uspori priljev migranata.

Stvari su se zaoštrile kada ni Italija ni Malta nisu dopustile pristajanje na svojim obalama dvaju brodova s migrantima pokupljenim ispred libijske obale i nakon što se Merkel našla pod unutarnjopolitičkim pritiskom zbog najava ministra unutarnjih poslova i predsjednika sestrinske stranke CSU s kojom je CDU u uniji Horsta Seehofera da će početkom srpnja zatvoriti granice Njemačke za one migrante i tražitelje azila koji su već registrirani u nekoj od zemalja EU-a.

Nova talijanska vlada, koalicija populističkog Pokreta pet zvjezdica i desne Lige, ne želi više snositi teret prihvata migranata i traži promjenu Dublinske uredbe, koja kaže da za obradu zahtjeva za azilom odgovorna ona zemlja članica u kojoj je migrant stupio na teritorij EU-a.
Zbog toga je došlo i do napetosti između Njemačke i Italije, jer Rim zamjera Berlinu da se brine samo za sekundarna kretanja migranata, kada oni prelaze iz jedne u drugu zemlju članicu, a nedovoljno se zauzima za raspodjelu tereta njihova prihvata na vanjskim granicama EU-a.

28.06.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014