NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

10.12.2018
tekst
tekst

BiH

AUSTRIJA ODMAH REAGIRALA NA POZIV U POMOĆ Poslala BiH šatore za migrante

Foto:  Foto Hina/ Mladen VOLARIĆ

Foto: Foto Hina/ Mladen VOLARIĆ

Žele spriječiti 2015. na svojim granicama.

Br. pregleda: 1261

Autor: CroExpress/Hina

Kontingent od 56 šatora dopremljen je u Bosnu i Hercegovinu iz Austrije i u četvrtak je predan vlastima te zemlje kako bi im se pomoglo riješiti problem smještaja sve većeg broja ilegalnih migranata koji tamo neprestano pristižu, a još se ne nazire nikakvo trajno rješenje za njihovo zbrinjavanje.

Ravnatelj odjela civilne zaštite pri austrijskom Ministarstvu unutarnjih poslova Johan Bezdeka, koji je u Sarajevo doputovao kako bi uručio tu donaciju predstavnicima Uprave civilne zaštite Federacije BiH, kazao je novinarima kako je riječ o potpuno opremljenim šatorima u koje je moguće smjestiti 280 osoba.
Kazao je kako je na zahtjev BiH za pomoć Austrija odgovorila u roku od 24 sata jer želi doprinijeti učinkovitom suočavanju s problemom ilegalnih migracija.
'Svjesni smo stanja u cijeloj regiji i ne želimo dopustiti da se Austrija suoči s istom situacijom u kojoj smo bili 2015. godine', izjavio je Bezdeka podsjećajući na veliki migrantski val koji je tada prouzročio ogromne probleme državama-članicama Europske unije, ali i drugim zemljama na migrantskoj ruti.

Fahrudin Solak, ravnatelj Uprave civilne zaštite Federacije BiH, kazao je kako je austrijska donacija dobro došla, a najavio je i kako će se u funkciju staviti i svi kapaciteti koje ima BiH.
'Postavit ćemo onoliko šatora koliko je potrebno na odgovarajućim lokacijama', kazao je Solak najavivši da će u centrima koji se uspostave biti postavljeni i dodatni kontejneri te cisterne za vodu.

Murveta Džaferović, pomoćnica ministra sigurnosti BiH zadužena za pitanje migracija kazala je kako je Unsko-sanska županija trenutačno najveće žarište problema ilegalnih migracija.

Posljednji podaci policijskih agencija u BiH su kako je u tu zemlju od početka godine iz Srbije i Crne Gore ušlo nešto više od 7900 migranata. Vlasti Unsko-sanske županije procjenjuju kako ih tamo trenutačno boravi gotovo 4000, od čega u samom Bihaću oko 2800. 
Unatoč opetovanim najavama još uvijek nije uspostavljen centar za smještaj migranata u tom dijelu BiH, a u Bihać je zbog konačnog dogovora tijekom dana otputovao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Njegova pomoćnica Džaferović u Sarajevu je novinarima potvrdila kako će jedan od centara definitivno biti u napuštenom objektu 'Agrokomerca' kod Velike Kladuše, dok je kao druga lokacija predviđen hotel 'Sedra' kod Cazina. Pojasnila je kako su napušteni pogoni 'Agrokomerca' u procesu osposobljavanja za prihvat migranata već dva mjeseca, no naknadno se pojavio problem jer je Europska unija kao potencijalni donator zatražila drugu lokaciju i stoga je sada predložen i hotel 'Sedra'.
Na pitanje je li problem to što je 'Agrokomercov' objekt blizu granice s Hrvatskom, Džaferović je kazala kako se iz tog razloga odustalo od dvije ranije predložene lokacije koje su bile znatno bliže granici. Onaj kod Velike Kladuše, koji je konačno odabran, od granice s Hrvatskom udaljen je šest do osam kilometara, što u BiH smatraju prihvatljivim, pojasnila je pomoćnica ministra sigurnosti BiH.

05.07.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014