NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.01.2019
tekst
tekst

Vijesti iz misija

'OD HERCEGOVINE DO KONGA' Prošlo je 50 godina otkako je prvi hercegovački franjevac stupio na afričko tlo

 'Od Hercegovine do Konga'

'Od Hercegovine do Konga'

Prikazan dokumentarac o hercegovačkim franjevcima u Kongu

Autor: Roko Prka

Povodom obilježavanja 50. obljetnice misionarskog djelovanja franjevaca u DR Kongu, u dvorani Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu u srijedu navečer je premijerno prikazan dokumentarni film 'Od Hercegovine do Konga'.

Film govori o tome kako su i zašto hercegovački franjevci postali misionari u Africi.

Stipan Dilber, kustos Franjevačkog muzeja, kazao je kako je prošlo 50 godina od kada je prvi hercegovački franjevac stupio na afričko tlo,a to je čovjek molitve, reda i rada - fra Blago Brkić.
'On je u misijama u Kongu proveo 25 godina. Fra Blagu su slijedila i njegova subraća s istim ciljem, širiti Božju riječ na crnom kontinentu. Ali i pomoći tamošnjem stanovništvu u borbi protiv velikog siromaštva', kazao je Dilber te dodao: 'Žetva je velika a radnika je malo. Pa ipak, hercegovački franjevci nikada nisu posustali u velikoj žetvi'.

S područja hercegovačke provincije u Afriku je otišlo sedam misionara, od čega je njih pet iz Tomislavgrada.

Dokumentarni film 'Od Hercegovine do Konga' dobio je naslov po istoimenoj knjizi fra Blage Brkića, a napravljen je u režiji Nade Prkačin s Laudata TV.

Proslava '50 godina misionarskog rada hercegovačkih franjevaca u DR Kongu' održana je u okviru programa manifestacije ‘Dani sv. Nikole Tavelića - 2018.’ u Tomislavgradu. Proslava je započela 30. lipnja otvaranjem izložbe 'Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Fra Joze Križića',a nakon toga je upriličena promocija knjige fra Stojana Zrne 'Priče iz Afrike'

Proslava se završila projekcijom dokumentarnoga filma ‘Od Hercegovine do Konga’.

05.07.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014