NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.01.2019
tekst
tekst

Iseljenički info

16. NINSKA ŠOKOLIJADA Znate li što je to 'šokol' i zašto je tako ukusan?

Dobrodošli u Nin. Dobrodošli u najromantičniju europsku destinaciju.

Autor: CroExpress/PR

Nadaleko poznata i najveća manifestacija Grada Nina je pred nama. Ovogodišnja 16. Ninska Šokolijada održat će se 14. i 15. srpnja sa zabavno – glazbenim programom i sajamskim priredbama.

Želite li probati šokol – jedinstven ninski specijalitet i vidjeti kako se on pripravlja?! Iako ćete ga naći i u gotovo svakom ugostiteljskom objektu na ovom području, prisustvovanje Ninskoj šokolijadi mnogo je više od toga. Naime, od 2003. godine održava se ovo jedinstveno natjecanje koje u srpnju okuplja velik broj majstora u izradi šokola, ali i mnogo drugih mještana i gostiju koji uživaju u događanjima, mirisima i, dakako, okusima. No, cijela priča započinje već na samo početku godine kada se meso za pripremu ove delicije dijeli prijavljenim natjecateljima, a završava u srpnju kad se odabiru najbolji šokolari.

Inače, šokol – za čiju su pripremu vrlo važni kvalitetno svinjsko meso, ninska sol, začini, ali i ovdašnja biljem 'aromatizirana' ninska bura - suhomesnati je proizvod prepoznatljivog okusa. Svinjska se vratina najprije stavlja na nekoliko dana u morsku sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te se začini raznim mirodijama. Ostalo se prepušta djelovanju dima i bure, ali i recepturi čiju tajnost jamči to što se prenosi usmenom predajom, bez pisanih tragova. Stoga je pobjeda na Ninskoj šokolijadi stvar prestiža, a samo natjecanje za turiste je vrlo zanimljivo i itekako ukusno. 

Ovogodišnja Šokolijada održat će se pod visokim pokroviteljstvom uvažene predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Ministarstva turizma i poljoprivrede, Zadarske županije i Grada Nina.

Očekuje vas folklorni nastup klapa i KUD-ova Zadarske županije i susjedne Slovenije, dok će u zabavnom dijelu na završnoj večeri nastupiti Bosutski bećari.

U sajamskom dijelu sudjeluju OPG-ovci i proizvođači iz Zadarske, Šibenske, Varaždinske i Vukovarsko-srijemske županije, te susjedne Slovenije.

Dobrodošli u Nin. Dobrodošli u najromantičniju europsku destinaciju.

12.07.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2014